Понад 200 комунальних закладів, підприємств та установ Львівщини перевірять на доступність

Понад 200 комунальних закладів, підприємств та установ Львівщини перевірять на доступність

20.03.2024

На Львівщині запрацювала робоча група, яка перевірить на доступність обʼєкти майна спільної власності медичного, освітнього, соціального та інших профілів Львівської обласної ради. Про це сьогодні, 20 березня, йшлося на пресконференції у Львівському обласному перинатальному центрі.

Участь у заході взяли учасники робочої групи, створеної у Львівській обласній раді: представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на Львівщині Тарас Подвірний, депутат обласної ради Захар Миляник, начальниця департаменту охорони здоров'я Львівської ОВА Наталія Літвінська, радниця міського голови Львова Ірина Маруняк та директорка Львівського обласного перинатального центру Марія Малачинська.

«Хочемо на Львівщині першими показати приклад як забезпечити доступність закладів, підприємств і установ Львівської обласної ради. Аудит доступності закладів робимо спільно з Львівської обласною військовою адміністрацією та Львівською міською радою, оскільки на території Львова знаходиться більш ніж половина з 210 об'єктів», – пояснив Тарас Подвірний.

До робочої групи, створеної у лютому 2024 рішенням Львівської обласної ради, увійшли 20 учасників. Це депутати Львівської обласної ради, представники міської ради Львова і профільних департаментів Львівської ОВА, архітектори, представники українських і міжнародних громадських й гуманітарних організацій.

У роботі група користуватиметься опитувальником, розроблений офісом Уповноваженого з прав людини у Львівській області. Інклюзивність будівель та територій оцінюватимуть за 71 критерієм.

Серед розповсюджених проблем, що стосуються доступності для маломобільних груп населення, вагітних жінок, дітей до 4-х років, є відсутність пандуса, кнопки виклику, тактильних табличок тощо.

«Найперше здійснюємо моніторинг прилеглої території, а також вхід до будівлі на відповідність новим нормам ДБНу. Оцінюємо приміщення зсередини. Одне з основних питань – оцінка стану санітарно-гігієнічних приміщень», – зазначив депутат Захар Миляник.

Депутат додав, що опитувальник апробували й доопрацювали під час нещодавнього аудиту санвузлів у міжнародних пунктах пропуску на кордоні.

Моніторинг триватиме до 31 травня. Опісля аудиту, до кінця року робоча група спільно з представниками територіальних громад та керівниками установ і закладів напрацює рекомендації та пропозиції з усунення інформаційних і архітектурних недоліків у комунальних ліцеях, лікарнях, інтернатах, музеях, закладах професійно-технічної освіти тощо.

«Не треба боятися критики, а треба виправляти виявлені недоліки. Ініціатива дуже правильна. І якщо гарно попрацюємо, зможемо вирішити багато проблем», – наголосила директорка департаменту охорони здоров'я Львівської ОВА Наталія Літвінська.

Радниця міського голови Львова Ірина Маруняк на прикладі медичних закладів Львова наголосила на потребі створення комфортних умов для перебування і пересування важкотравмованих військовослужбовців.

Першим комунальним закладом, де провели аудит, став Львівський обласний перинатальний центр.

«Перинатальний центр постійно працює над покращенням доступності та безбар'єрності. У нас народжується найбільша кількість дітей. Ми є лідерами в Україні за кількістю наданої допомоги при пологах і лідерами щодо регіонально неонатального скринінгу. Безбар'єрність у нашому центрі розглядається в комплексі. Говоримо про фізичну безбар'єрність, про цифрову, суспільну, громадянську, економічну, інформаційну та просвітню безбар'єрність», – зазначила керівниця центру Марія Малачинська.

Марія Малачинська познайомила присутніх з інноваційними нововведеннями, реалізованими Львівським обласним перинатальним центром у співпраці з багатьма партнерами.

Загалом робоча група планує обстежити 56 освітніх закладів, близько 30 медичних установ, 24 культурні заклади, 13 об’єктів спортивної інфраструктури, 75 комунальних підприємств Львівської обласної ради.