Біля пам’ятника отцю Михайлу Вербицькому урочисто виконали Державний Гімн України

Біля пам’ятника отцю Михайлу Вербицькому урочисто виконали Державний Гімн України

04.03.2024

Урочистості з нагоди 209-ї річниці з дня народження композитора і священника, автора музики Державного Гімну України Михайла Вербицького відбулися сьогодні, 4 березня, у Львові.

Біля пам’ятника видатного композитора зібралися представники патріотичних товариств, громадськість, молодь. Поминальну панахиду у співслужінні зі духовенством відправив єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ, владика Володимир Груца.

«Ми дивимося на отця Михайла як на великий скарб, який показав Церкву не лише як інституцію. Що там є люди, які розвивають культуру, мистецтво, музику. Михайло Вербицький зробив великий вклад в укріплення національної свідомості українців, створивши музику до нашого національного Гімну», – сказав Володимир Груца.

«Дякую товариству і хору «Надсяння» під керівництвом Володимира Пасічника за спільну молитву і за виконання нашого славня та інших творів композитора. Традиційно заходи з вшанування композитора підтримали школярі сусідньої школи. Сподіваюся, що наступного року у ще більшому масштабі відзначимо 210-ту річницю композитора», – зазначила депутатка Львівської обласної ради Соломія Риботицька.

Зазначимо Михайло Вербицький — український композитор, хоровий диригент, священник УГКЦ, громадський діяч, автор музики Державного гімну України «Ще не вмерла Україна». Народився 4 березня 1815 року в с. Явірник Руський, неподалік Перемишля (зараз — Польща), у сім’ї священника. В останні роки життя композитор займався педагогічною діяльністю, писав статті, творив музику. Згодом, у 1856 році, він став парохом церкви у селі Млини неподалік Перемишля, де проживав до смерті — 7 грудня 1870 року.

Перше виконання твору «Ще не вмерла Україна» як Гімну відбулося 10 березня 1865 року у Перемишлі, як завершальний номер концерту, присвячений Тарасові Шевченку.

27 грудня 2015 року, у рік 200-річчя від дня народження композитора у Львові відкрили та освятили пам’ятник о. Михайлові Вербицькому. Монумент встановили на розі вулиць Бандери — Чупринки — Вербицького з ініціативи Товариства «Надсяння». Авторами пам’ятника є Володимир і Андрій Сухорські.