Симфонічний оркестр Львівської філармонії завершив своє гастрольне турне Сполученими Штатами

Симфонічний оркестр Львівської філармонії завершив своє гастрольне турне Сполученими Штатами

08.03.2023

Фінальний концерт гастрольного туру Академічного симфонічного оркестру Львівської національної філармонії Сполученими Штатами Америки відбувся у штаті Айова, місто Еймс. В програмі виступу звучали Трагічна увертюра та Фортепіанний концерт Йоганнеса Брамса (солістка Оксана Рапіта), також Симфонія «З Нового світу» Антоніна Дворжака. Цей концерт став сороковим для колективу, а загалом тур тривав 2 місяці, впродовж яких оркестр побував у 20 американських штатах.

Головним диригентом оркестру є відомий українсько-американський музикант Теодор Кухар. Підсумовуючи концертну мандрівку, він розповів: «Кожен концерт — чи це було в Карнегі Голі, чи в штаті Алабама, чи у штаті Айова — оркестр завжди виступав на сцені із найвищим професіоналізмом і не було жодного разу, де б оркестр не справляв враження, що це найважливіший концерт в їхньому житті. За це я дуже вдячний музикантам. 

Та головне, що це дуже складний час в Україні й ми мали можливість висловитися: на завершення кожного концерту розповісти про нашу місію у цій поїздці, говорити від душі цього оркестру та від всіх українців — ми хотіли подякувати американцям за підтримку. Це турне є історичною подією, адже ми — перший колектив в час війни, який вийшов на американську землю і мав можливість презентувати нашу культуру в найпрестижніших залах Америки».

Одразу після виступу диригент поділився своїми враженнями: «Я дуже гордий, що наш оркестр репрезентував цілу Україну. Я надзвичайно радий, що наш успіх в Америці підвищив рейтинг колективу на дуже високий, не лише український, але і світовий рівень». 

Флейтист та директор колективу Михайло Сосновський зауважив, що музиканти пройшли довгий шлях від самої ідеї, планування гастролей до реалізації — двомісячного турне. «Воно складалося для оркестру з тисяч миль переїздів, захопленої та вдячної публіки у найбільших концертних залах світу, успіху та привернення уваги саме до українського симфонічного оркестру, української культури, музики. Ми щасливі, що мали нагоду представити наш Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії такій масштабній світовій спільноті. Здається, що ми впіймали свій шанс. Ну і можемо з певністю сказати, що кожен кінець — це початок чогось нового.  Планів у нас багато!» - резюмував Михайло Сосновський.