Школу в Либохорі будують вже 15-й рік. Щороку обʼєкт дорожчає, - Юрій Холод

Школу в Либохорі будують вже 15-й рік. Щороку обʼєкт дорожчає, - Юрій Холод

03.08.2023

У старому, майже аварійному приміщенні школи в селі Либохора Боринської громади навчаються понад 330 дітей. Нову ж школу, в якій планують облаштувати навчальні класи для 360-и учнів та дитячий садочок на 100 місць, будують уже 15-й рік. 

«За цей час для будівництва скерували майже 50 мільйонів гривень із бюджетів усіх рівнів. Щоб добудувати навчальний заклад, наразі потрібно ще понад 80 мільйонів гривень і щонайменше рік часу. Либохора – далеке, але чимале село, і ми розуміємо, що зараз і місцеві діти, і діти ВПО тут навчаються у дуже складних умовах. Тому цьогоріч, попри воєнний стан, з обласного бюджету запланували скерувати на добудову нової школи 10 мільйонів гривень. Але за умови співфінансування громади, яка також має певні кошти з перевиконання бюджету. Тому просимо керівництво громади до кінця серпня визначитися з пріоритетами й надати підтвердження щодо готовності співфінансувати будівництво, а підрядника – скерувати Львівській ОВА та обласній раді оновлений реалістичний і поетапний план виконання робіт. Щороку вартість будівництва такого великого обʼєкта зростає у рази. Про це треба памʼятати всім. Діти не мають ставати заручниками безгосподарності», - каже заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

Учора, 2 серпня, Юрій Холод, разом із першим заступником начальника Львівської обласної військової адміністрації Андрієм Годиком, керівництвом району і громади, а також представниками замовника та підрядника відвідав довгобуд, аби побачити реальний стан справ.

За проєктом, у Либохорівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів мають бути навчальні класи, спортзал, допоміжні приміщення, актова зала і шкільна бібліотека. Тому тут передбачено будівництво 3-поверхової будівлі, прокладання всіх інженерних мереж (система опалення, водопостачання та водовідведення, тепло- та газопостачання, електропостачання, вентиляції), зовнішнє та внутрішнє оздоблення, благоустрій території, придбання та встановлення устаткування.

Либохорівська школа має мати також свою котельню, гараж для шкільного автобуса, локальні очисні споруди, резервуар води для системи пожежогасіння, дитячий та спортивний майданчики, огорожу.

Наразі маємо збудовану будівлю з дахом та вікнами, частково утеплене горище, виконані роботи щодо прокладання систем водопостачання, водовідведення та наполовину – опалення, є чорнові стяжки та влаштовано утеплення підлог першого поверху. На території є збудована котельня, тут встановлено дах, вікна, двері, котли. Також пробита свердловина для подачі питної води.  

Замовником будівництва школи у Либохорі є комунальне підприємство Львівської обласної ради «Технічний нагляд», а підрядною організацією на обʼєкті – ПП «Будпрайм».