Підтримка підприємців Львівщини в межах обласних економічних програм

Підтримка підприємців Львівщини в межах обласних економічних програм

02.08.2023

У вівторок, 1 серпня, експертна комісія в межах обласних економічних програм затвердила річні та квартальні реєстри мікро-, малих та середніх підприємств (ММСП) на додаткове відшкодування (компенсацію) частини відсотків за кредитами суб’єктів підприємництва Львівської області, наданими уповноваженими банками в рамках державної програми «Доступні кредити 5-7-9%».

Також комісія погодила надання безповоротної фінансової допомоги 7 релокованим підприємствам та розглянула звітні документи суб’єктів господарювання та погодила надання ваучера – право на відшкодування до 70% вартості робіт і послуг 95 суб’єктам підприємництва.

Про це повідомив голова постійної комісії з питань діяльності агропромислового комплексу, підприємництва та інвестицій Львівської обласної ради Юрій Раделицький.

За його словами, у межах Програми конкурентоспроможності Львівської області на 2021-2025 роки з червня 2023 року буде реалізовуватися часткова компенсація відсотків за кредитами для мікро-, малого та середнього бізнесу Львівської області за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9» (учасники 43 українські банки) за такими напрямами:

1. Компенсація за інвестиційними кредитами (передбачають створення нових робочих місць) з базової ставки 7-9% річних (компенсація з державного бюджету) річних до ставки 3% (компенсація з обласного бюджету) для підприємців Львівської області, які створили та утримали найбільшу кількість робочих місць.

2. Компенсація за бланковими кредитами (без застави) з базової ставки 15% річних (компенсація з державного бюджету) до ставки 10% річних (компенсація з обласного бюджету) для мікробізнесу Львівської області, який відповідатиме відповідним галузевим напрямкам – машинобудівна, металообробна, легка, деревообробна, харчова промисловість + середній рівень заробітної плати,  не нижчий за 12 000 грн. та до 5% річних, якщо підприємство протягом 6 місяців після отримання бланкового кредиту (зі ставкою 10% відповідаючи базовим вимогам програми) створило не менше 1 нового робочого місця.

3.Компенсація відсоткової ставки за кредитами на інвестиційні цілі та на поповнення обігових коштів з базової ставки 7-9% річних (компенсація з державного бюджету) річних до ставки 3% (компенсація з обласного бюджету) для експортерів Львівської області (лише для мікро-, малого, середнього бізнесу) до ставки 3% річних, якщо вони:

- мають регулярні валютні надходження протягом останніх 12 місяців;

- експортують товари, які повністю вироблені або піддані достатній переробці на території Львівської області.

4. Компенсація відсоткової ставки за кредитами на інвестиційні цілі та на поповнення обігових коштів з базової ставки 7-9% річних (компенсація з державного бюджету) до ставки 3% (компенсація з обласного бюджету) для релокованих підприємств у Львівській області, які:

- є виробничими підприємствами (працюють в межах видів діяльності згідно із КВЕД 2010, що підпадають під перелік усіх груп розділів 1-33 Секцій A,B,C) ;

- здійснили переміщення виробничих потужностей на територію Львівської області;

- зареєструвались у Львівській області.

«Таке здешевлення відсотків за кредитами дозволить підвищити конкурентоспроможність підприємств Львівщини, створити нові робочі місця, залучити 10-15 млрд грн кредитних коштів для розвитку мікро-, малого, середнього бізнесу у Львівській області, підтримати експортерів, що експортують товари з доданою вартістю та отримують регулярно валютну виручку, формуючи позитивне значення сальдо торговельного балансу нашої області.

Також здешевлення беззаставних (бланкових) кредитів до 3 млн грн, для мікробізнесу створить передумови їх швидкого розвитку та масштабування, а здешевлення кредитів для релокованих виробничих підприємств допоможе відновити в повній мірі свою діяльність на території нашої області», - пояснив Юрій Раделицький.