На Львівщині триває зустріч Генеральних Секретарів парламентських адміністрацій країн Східного партнерства

На Львівщині триває зустріч Генеральних Секретарів парламентських адміністрацій країн Східного партнерства

22.05.2019

Сьогодні, 22 травня, у Львові стартувала Третя робоча зустріч Генеральних Секретарів парламентських адміністрацій країн Східного партнерства. Привітав гостей голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин.

«Від імені обласної ради вітаю Вас на Львівщині. Дякую, що долучилися до урочистостей з нагоди підняття прапорів України та ЄС в рамках відзначення Дня Європи на Львівщині. Європейське місто Львів завжди готове дивувати гостей своєю багатогранністю. Бажаю всім плідної роботи!», - сказав очільник облради.

Зауважимо, що участь у заході беруть: Петро Боднар – Перший заступник Керівника Апарату Верховної Ради України – керуючий справами, Гіві Міканадзе – Генеральний секретар Парламенту Грузії , Тігран Галстян – Генеральний секретар Парламенту Республіки Вірменія.

Під час зустрічі обговорять поточний стан співпраці, діяльність дослідницької мережі парламентів Східного партнерства у рамках Тбіліського меморандуму, а також окреслять майбутні плани щодо співпраці.

Довідково:

«Східне партнерство» – зовнішньополітична ініціатива Європейського Союзу, яка поширюється на 28 держав-членів ЄС та шість східноєвропейських сусідів ЄС – Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову та Україну. Ідея створення ініціативи належить Польщі і Швеції.

Започаткована 7 травня 2009 р. (в травні ц.р. ініціативі виповнилося 10 р.) з метою поглиблення співпраці держав Східної Європи і Південного Кавказу з ЄС шляхом заміни угод про партнерство та співробітництво на угоди про асоціацію (Україна, Молдова, Грузія підписали Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі в 2014 р., в Україні угода набула чинності в 2017 р, в інших 2 країнах – у 2016), створення поглиблених та всеохоплюючих зон вільної торгівлі, лібералізацію візового режиму між ЄС та країнами-партнерами (безвіз з Україною з 11 червня 2017 р., з Грузією – 28 березня 2017 р., з Молдовою – з 28 квітня 2014 р., Вірменія почала переговори щодо безвізу), захисту довкілля, розвитку енергетичної галузі.