В обласній раді за участі заступниці міністра обговорили проблемні питання галузі охорони здоров’я

В обласній раді за участі заступниці міністра обговорили проблемні питання галузі охорони здоров’я

22.01.2021

Про проблемні питання галузі охорони здоров’я в контексті її реформування йшлося сьогодні, 22 січня, під час зустрічі голови Львівської обласної ради Ірини Гримак, заступниці міністра охорони здоров'я України Ірини Микичак, директорки Західного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров'я України Мар’яни Возниці з головами районних рад Львівщини.

Як відомо, з 1 квітня 2020 року розпочався другий етап реформи фінансування галузі охорони здоров’я і всі комунальні лікарні перейшли на фінансування через Національну службу здоров'я України. Крім того, у зв’язку з реформою децентралізації та утворенням семи нових районів на теренах Львівської області постала необхідність передачі мережі центральних районних лікарень у громади.

Як наголосила Ірина Микичак, громади, райони, території мають між собою домовитися, як правильно визначати маршрут пацієнта, щоб не втратити як кадри медпрацівників, так і фінансовий ресурс. «ОТГ мають включитися у співфінансування лікарень, розташованих на їхніх територіях. Бо ці лікарні для людей. Необхідно, щоб громади приймали свої місцеві програми у галузі охорони здоров’я, у тому числі й для підтримки медичних працівників», - підкреслила заступниця міністра.

Як зауважила голова обласної ради Ірина Гримак, на вимогу часу районні медичні установи мають змінити свій формат, адже в такому вигляді, як вони існували, жодна ОТГ не зможе їх утримувати.

«Головам райрад треба очолити процес зміни формату діяльності таких установ і запустити їх по-новому. Необхідно створити якісно нового рівня медицину, яка дозволить зменшити навантаження на бюджет і забезпечить надання якісних медичних послуг людям», - підсумувала Ірина Гримак.