У заклади профосвіти зараховують без складання ЗНО – приймання документів розпочато

У заклади профосвіти зараховують без складання ЗНО – приймання документів розпочато

02.07.2022

З 1 липня до 1 жовтня заклади професійної освіти прийматимуть документи від вступників. Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України. Вступникам не потрібно складати ЗНО (НМТ). Зарахування на навчання у заклади профосвіти здійснюється за результатами конкурсного відбору, співбесіди, середнього балу шкільного свідоцтва або вступних випробувань.

На сайті міністерства зазначено, що для навчання на бюджеті виділено понад 87 тис. місць. Як і в попередні роки, вступники можуть розраховувати на безоплатне навчання та стипендію (нині вона становить 1250 грн). Станом на кінець червня регіональне замовлення на кваліфікованих робітників затверджено у 23 регіонах обсягом 87 111 місць. Поки не маємо рішень щодо закладів у Луганській та Херсонській областях.

Міністерство освіти і науки надало пропозиції щодо кількості місць для навчання коштом держбюджету за такими професіями загальнодержавного значення: верстатник деревообробних верстатів;

верстатник широкого профілю;

зварник;

монтажник систем вентиляції, кондиціювання повітря, пневмотранспорту й аспірації;

монтажник систем утеплення будівель;

монтер колії;

налагоджувальник верстатів і маніпуляторів з програмним керуванням;

помічник машиніста тепловоза;

помічник машиніста електровоза; слюсар із механоскладальних робіт;

слюсар-ремонтник; токар;

фрезерувальник.

Наразі проєкт рішення є на розгляді Кабінету Міністрів України. Для вступу до профтеху вступник має подати такі документи: заяву; свідоцтво про базову або загальну середню освіту; медичну довідку; 6 фотокарток 3*4 (кількість може змінюватися закладом); копії документів, що дають право на пільги (за наявності); пред'явити документ, що підтверджує громадянство; пред'явити документ, що посвідчує особу чи її спеціальний статус. Інформація щодо вступу впродовж липня-жовтня буде розміщена в розділі “Вступ 2022: Профосвіта” на сайті Міністерства освіти і науки. Наразі там розміщено графік днів відкритих дверей та контакти закладів для консультацій щодо вступу.