У Любліні відкрили та освятили пам’ятник отцеві Омелянові Ковчу та вшанували загиблих у концтаборі «Майданек»

У Любліні відкрили та освятили пам’ятник отцеві Омелянові Ковчу та вшанували загиблих у концтаборі «Майданек»

04.10.2021

У польському місті Люблін 4 жовтня вшанували пам’ять українського греко-католицького священника-місіонера, капелана Української галицької армії, видатного гуманіста, блаженного священномученика отця Омеляна Ковча та усіх жертв нацизму, які загинули у концтаборі «Майданек» у роки II Світової війни.

Українську делегацію  представили голова Львівської обласної ради Ірина Гримак, перший заступник голови обласної ради Євгеній Гірник та депутати облради Марія Кульчицька, Ірина Сех, Ростислав Добош, Іван Щурко, Микола Іщук, Тарас Чолій, Юрій Мазур.

Обласні обранці  поклали квіти до монумента на території колишнього концентраційного табору та перейшли до новозбудованого пам’ятника українському священникові Омелянові Ковчу.

Ціною власного життя Омелян Ковч рятував євреїв від переслідування гітлерівською Німеччиною. І за це був ув’язнений нацистами до концтабору «Майданек», де загинув у березні 1944 року.

Голова Львівської обласної ради Ірина Гримак зазначила, що отець Омелян Ковч не боявся говорити про Голодомор в Україні, коли про це ще мало хто знав поза межами «комуністичного раю». І навіть в концтаборі він не забував, що є священиком і виконував свою місію до кінця свого життя.

Глава УГКЦ, архієпископ Святослав Шевчук освятив пам’ятник та вручив почесні нагороди імені отця Омеляна Ковча Агнешці Голланд,  а також представникам організацій «Пласт» та «Рух дослідників Польської скаутської асоціації». Церемонія освячення пам’ятника пройшла за участі представників польської влади,  духовенства, української діаспори, дипломатів, депутатів.

«Дуже зворушливо сьогодні перебувати у Любліні на відкритті пам’ятника достойному християнину, священнику, людині, українцю. В місці, де відбувались найганебніші злочини нацистів проти людства, цей пам’ятник стане нашою вдячністю і шаною за його подвиг. Це також  яскраве свідчення того, що які б трагедії та злочини не відбувались, завжди будуть люди, готові допомагати іншим і відстоювати свою позицію. Навіть ціною власного життя»,- сказала Ірина Гримак.

Виступаючи перед присутніми на заході отець Степан Батрух розповів, що понад 35 років живе в Любліні та завжди відчуває зичливість і щирість від людей. Він наголосив на тому, що Омелян Ковч не мусив тут загинути, адже мав можливість бути звільненим, проте не скористався нею.

«Він вважав своїм покликанням бути поруч з іншими полоненими, сказавши, що це місце, крім неба, єдине місце, у якому він хотів би залишитися. Тобто, що тут, у концтаборі, було справжнє небо, якого ми в повсякденному житті не помічаємо. Сьогодні ми віддаємо шану за це одкровення, ті слова, які Омелян Ковч нам переказав», - пояснив о.Степан.

«Ми вшановуємо духовну спадщину великого українського гуманіста, християнина, - зазначив голова Громадського комітету із вшанування пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча Іван Васюник.- Проведення меморіальної акції в Любліні свідчить, що його постать і подвиг належить всьому світові. Цим монументом ми вшановуємо пам’ять жертв війни й великі рани мільйонів різних народів. Цей знак навічно поєднує історичну пам’ять українців, поляків, євреїв. А на духовній мапі світу постає ще один символ перемоги добра над злом і ненавистю».

«Своїм прикладом Омелян Ковч показав, що  означає відданість людям і справжнє служіння, дав взірець людяності та запропонував  ідею єднання між нашими народами, між християнами», - наголосив Святослав Шевчук та висловив подяку Міністерству закордонних справ України, меценатам, авторам концепції пам’ятника.

Голова Львівської обласної ради Ірина Гримак також подякувала громаді Любліна та польському народові за щире вшанування пам’яті отця Омеляна Ковча та за  багаторічну співпрацю задля збереження історичної спадщини, співдружності та добросусідства наших народів.

Організаторів та присутніх на заході привітав листом Папа Римський Франциск.

Довідково: 

Омелян Ковч (1884-1944) — український греко-католицький священник-місіонер, капелан Української галицької армії, громадський діяч, патріот, праведник України, блаженний священномученик.

Під час німецької окупації Галичини, намагаючись врятувати євреїв від знищення, хрестив їх і видавав їм метрики про хрещення, незважаючи на заборону цього окупаційною владою. Звернувся з листом до Гітлера, у якому засуджував масові вбивства євреїв і вимагав дозволу відвідувати євреїв у гетто. За ці дії 30 грудня 1942 року був заарештований гестапо й кинутий до львівської в’язниці, а в серпні 1943 року — до концтабору «Майданек», де таємно продовжував свою душпастирську діяльність.

25 березня 1944 року «парох Майданека» помер, його тіло спалено в крематорії.

У 2001 році під час візиту до України Папа Іван Павло II проголосив отця Омеляна Ковча блаженним священномучеником.