У Львові відшукали поховання містян, замордованих червоноармійцями у 1939 році

У Львові відшукали поховання містян, замордованих червоноармійцями у 1939 році

26.05.2023

На Личаківському цвинтарі у Львові виявили місця поховання львів'ян, вбитих червоноармійцями під час окупації Західної України у вересні 1939 року.

Серед них – могила директора Міських закладів електричних (МЗЕ) Станіслава Козловського, якого застрелив радянський офіцер 22 вересня 1939 року, у перший день окупації Львова.

Місце поховання стало відомим завдяки архівам Личаківського цвинтаря. Занедбану могилу очистили, відновили і встановили на ній новий пам’ятник авторства скульптора Андрія Дацка.

Сьогодні, 26 травня, відбулося урочисте освячення памятника за участі міських і обласних урядників, Генерального Консула Республіки Польща у Львові Елізи Дзвонкевич, делегації Спілки польських електриків та керівництва “Львівобленерго”.

Історію Станіслава Козловського докладно дослідив Андрій Крижанівський. “Директора застрелили на електростанції. Під'їхав “бобик”, з якого вийшов радянський офіцер і зайшов на електростанцію, – розповів Андрій Крижанівський. – Львів в той час бомбардували німці і багато кабелів вийшло з ладу. Козловський не цурався роботи, тому одягнув на костюм халат і працював. Червоноармієць запитав: “Гдє дірєктор?”. Йому відповіли – ось він. “Тот, в халатє?”, – уточнив військовий. Почувши підтвердження, витягнув пістолет і застрелив Козловського. Потім зняв годинник, забрав гроші і документи, а тіло залишив”.

Про докладні обставини загибелі Станіслава Козловського стало відомо від працівника обленерго, львів'янина Казимира Пачковського, дід якого, Юзеф Пачковський, був свідком цих подій. Подбати про поховання було нікому, оскільки дружину Станіслава Козловського вивезли на Сибір, звідки згодом вона змогла виїхати до Лондона.

Поряд з похованням Козловського дослідили і інші могили жертв червоного терору вересня 1939 року. Відшукали також поховання жертв тюрми на Лонцького і поховання містян, які загинули від нацистських бомбардувань.

Про життя головного львівського енергетика, під час правління якого було збудовано будівлю електромереж у Львові (тепер Служба Безпеки України), Андрій Крижанівський написав у спеціальному виданні, надрукованому за підтримки “Львівобленерго”. Львівські енергетики також облаштували могилу Станіслава Козловського.

“Хочу подякувати всім львівським електрикам, які зробили так багато для вшанування пам'яті Станіслава Козловського, – зазначила Генеральний Консул Еліза Дзвонкевич. – Вдячна всім українським браттям, які допомагають нам доповнити нашу спільну історію”.

“Похований тут Станіслав Козловський міг би ще довго жити і робити багато доброго для краю і енергетики Львова. Але на його дорозі став чоловік, для якого людина не мала жодного значення. Це люди, які не цінують життя і можуть запросто витягти пістолет і вбити, – сказав президент Спілки польських електриків Славомір Цєсьлік. – Саме проти варварської, нелюдської навали цього агресора захищають нас молоді хлопці у формі, яких ми багато бачили на вулицях Львова”.

“Під час повномасштабного вторгнення українські енергетики віддають своє життя за незалежність України. Так само і Станіслав Козловський поклав своє життя за мережі, які він хотів захистити, – зазначив в.о. керуючого справами Львівської обласної ради Ярослав Гасяк. – Під час війни ми всі зрозуміли наскільки складною і важливою є професія енергетиків. Наскільки нам дискомфортно, коли немає світла. Це величезна праця і величезний героїзм людей, які долучилися до відновлення енергетичної інфраструктури. Бо як і тоді, так і тепер енергетика залишається спокусливим об'єктом для ворога”.