У литовському Каунасі відкрили український клас імені Героїв Крут

У литовському Каунасі відкрили український клас імені Героїв Крут

28.10.2022

Сьогодні у литовському Каунасі в Кадетському ліцеї ім. генерала Повіласа Плехавічюса урочисто відкрили український клас, який назвали іменем Героїв Крут.

У класі створили всі належні умови для дистанційного та очного навчання дітей з України, які через агресію рф проживають зараз у Литві. Це буде клас, де викладатимуть українську мову, у ньому навчатимуться українські та литовські діти.

В урочистому відкритті класу взяли участь депутати Львівської обласної ради Святослав Шеремета, Іван Щурко, Тетяна Письменна, Петро Цеголко та начальник Львівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут Юрій Гусар. 

«Це надзвичайно важлива та знакова подія, тому що українці, які зараз проживають у Каунасі, будуть мати змогу навчатися у цьому класі. Нам було також особливо приємно та емоційно сьогодні зустріти серед кадетів ліцеїста першого року навчання родом з міста Бучі. 
Цей клас – це один з результатів плідної співпраці між Львівською обласною радою, кадетським ліцеєм ім. генерала П. Плехавічюса та львівським ліцеєм ім.Героїв Крут, яка започаткувалася завдяки постаті Євгена Коновальця – великого українця, який був громадянином Литви і якого ми тут вшановуємо. Ми є на правильному шляху і така співпраця буде лише розвиватися надалі. 
Кабінет для навчань повністю обладнаний, до цього долучилися небайдужі та меценати. За що ми усім дуже вдячні», - зазначив голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Святослав Шеремета.

За його словами, є також домовленість щодо проведення обміну вчителями між ліцеєм імені П. Плехавічюса та львівським ліцеєм імені Героїв Крут. 
Від імені голови Львівської обласної ради Ірини Гримак депутати вручили литовським діячам та волонтерам, які долучилися до створення та обладнання українського класу, почесні нагороди. 

Серед відзначених - журналіст, громадський діяч Андрюс Тапінас, волонтери Даніель Люпшіц, Пейсахас Качергінскіс, Рімвидас Агуркіс, Гедімінас Армонавічюс, керівник общини українців у Каунасі Микола Денисенко та директор Кадетського ліцею Річардас  Жилайтіс.

Також депутати передали в український клас державну символіку України, пам’ятні сувеніри та книжки.

Опісля делегація з Львівщини взяла участь в прийнятті урочистої присяги кадетами ліцею ім. Генерала П. Плехавічюса.