У древні храми Дрогобиччини благодійники доставили протипожежні засоби

У древні храми Дрогобиччини благодійники доставили протипожежні засоби

02.07.2022

Державний історико-культурний заповідник «Нагуєвичі» спільно з Дрогобицькою районною державною адміністрацією долучилися до музейної ініціативи з реагування на збереження культурної спадщини в умовах війни. В рамках ініціативи вдалося передати вогнегасники у древні храми Дрогобиччини. Йдеться про церкви, які були збудовані три століття тому і зараз становлять велику історичну та архітектурну цінність.  

Протипожежні засоби музейники отримали у подарунок від закордонних благодійників. Працівники музею разом із представниками церков також обговорили  напрямки подальшої співпраці задля збереження культурної спадщини Франкового краю.  

«Московія веде війну за культурну спадщину. Якусь частину культурної спадщини вони хочуть знищити, а якусь – присвоїти. Упродовж сотень років московія вивозила козацькі клейноди, вивозила останки князів. Московіти хотіли показати, що вони мають корені з древньої Русі. Інші речі, які не вкладаються в їхній контекст, контекст «русского міра», вони хочуть знищувати. Відповідно, насамперед потрібно захищати пам’ятки, які не є частиною їхньої ідеології. В першу чергу це – дерев’яні церкви XVII-XIX століть», - зазначають працівники Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі».