У Червонограді відкрили навчально-практичний центр відновлювальної енергетики

У Червонограді відкрили навчально-практичний центр відновлювальної енергетики

10.04.2024

Сьогодні, 10 квітня, на базі Червоноградського професійного гірничо-будівельного ліцею у межах проєкту «Справедлива трансформація вугільних регіонів та зелене відновлення енергетичного сектору України», що впроваджується в Україні Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ), відкрили навчально-практичний центр відновлювальної енергетики.

Загальна вартість створення навчально-практичного центру відновлювальної енергетики з різних джерел фінансування – 12,6 млн грн.

За словами в.о. голови Львівської обласної ради Юрія Холода, проєкт «Справедлива трансформація вугільних регіонів та зелене відновлення енергетичного сектору України» важливий для всіх нас, а особливо для м. Червоноград.

«Дякую GIZ, міському голові Червонограда Андрію Залівському за те, що трансформація вугільної галузі в регіоні відбувається, так би мовити, зсередини. І це приклад для усієї України.

Відкриття навчально-практичного центру відновлювальної енергетики  – яскравий приклад того, як має співпрацювати обласна та міська влада з громадськими організаціями і міжнародними фондами, щоб робити якісні зміни в установах і закладах. Це приклад, який демонструватимемо нашим партнерам як свідчення того, що Львівщина не стоїть на місці, а рухається вперед і спільно  реалізовує розвиткові проєкти.

Важливо, що створення Центру, на який з обласного бюджету скеровано понад 4,6 млн грн, сприятиме збільшенню кількості спеціалісті в галузі відновлювальної енергетики, які у сучасних умовах дуже потрібні.

Нагадаю, що в лютому Львівська обласна рада прийняла з державної в комунальну власність 18 закладів професійної (професійно-технічної) освіти, серед яких і Червоноградський професійного гірничо-будівельний ліцей. І тепер ми зможемо впроваджувати ще більше змін в профтехосвіті.

Бізнес, зі свого боку, має задавати темп розвитку таких закладів, забезпечуючи випускників роботою і гідною зарплатнею», - підкреслив Юрій Холод.

Навчально-практичний центр «Відновлювальної енергетики» створено для навчання здобувачів освіти за професією «Електромонтер з ремонту та обслуговування сонячних електроустановок». На даний момент за цією професією в ліцеї навчається 51 учень. Одночасно в центрі матимуть змогу навчатися 60 здобувачів освіти.

Навчально-практичний центр «Відновлювальної енергетики» займає площу 360 кв. м, в центрі знаходять лабораторія, майстерня, методичний кабінет, роздягальня, відпочинкова зона. Тут навчатимуть монтажу та обслуговуванню систем відновлювальної енергетики; монтажу опорних частин, кріплень систем відновлювальної енергетики; монтажу обладнання систем відновлювальної енергетики; налагодженню, перевірку та запуск систем відновлювальної енергетики; обслуговування та ремонт систем відновлювальної енергетики.

Центр обладнаний гібридною сонячною електростанцією потужністю 15 кВт, що дає йому можливість бути повністю автономним; тепловим насосом типу повітря-вода; лабораторними стендами для опанування навичок по електромонтажу та монтажу гібридної сонячної електростанції; верстатами для слюсарних робіт та монтажними столами для електромонтажних; лабораторною станцію в комплексі: сонячний колектор + гібридна СЕС 3кВт + геотермальний тепловий насос; інтерактивним обладнанням для навчання.

Навчально-практичний центр «Відновлювальної енергетики» створено за кошти:

- GIZ: 6 150,00 тис. грн;

- обласний бюджет: 4 638,45 тис. грн.;

- кошти громади: 1 250 тис. грн.

- кошти спецфонду навчального закладу: 600,43 тис. грн.

Загальна вартість: 12,6 млн грн.

Заступниця директорки проєкту «Справедлива трансформація вугільних регіонів та зелене відновлення енергетичного сектору України» Еліз Віж’є подякувала Львівщини за довіру до GIZ, адже питання трансформації є дуже складним, зокрема в Червонограді.

«У реалізації наших проєктів ми чимало уваги приділяємо соціальному компоненту, зокрема перекваліфікації працівників. Для нас також є важливим питання економічного відновлення регіону, тобто підсилення малих і середніх підприємств, які працюють. Крім того, ми вивчаємо ринок для розуміння що має з’явитися у конкретно взятому місті», - розповіла Еліз Віж’є.

«Освіта – для нас пріоритет, бо якість підготовки дітей – це майбутнє відбудови України. У новому Центрі ми будемо не тільки навчати, але й перекваліфіковувати людей, які працювали у вугільній галузі», - додав міський голова Червонограда Андрій Залівський.

Довідково:

Львівщина – пілотний регіон у процесах структурних змін у вугільних регіонах в Україні. Проєкт «Справедлива трансформація вугільних регіонів та зелене відновлення енергетичного сектору України», що впроваджується в Україні компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, за дорученням Федерального міністерства економіки і захисту клімату Німеччини (BMWK), підтримує процес справедливої трансформації Червоноградського вугільного мікрорегіону у партнерстві з Львівською обласною військовою адміністрацією та Червоноградською міською радою.