У Бориславі відкрили аптеку-музей світового винахідника нафтової промисловості Йогана Зега

У Бориславі відкрили аптеку-музей світового винахідника нафтової промисловості Йогана Зега

27.01.2021

27 січня у Бориславі відбулося відкриття аптеки-музею світового винахідника нафтової промисловості Йогана Зега в рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад. Відбудована за ініціативи громади аптека знаходиться на території Бориславського міського парку культури та відпочинку. 

Майже два століття тому, у 1848 році про львівського фармацевта Йогана Зега, який першим у світі зумів дистилювати нафту, знали у всій Австро-Угорській імперії та за її межами. Власна аптека «Зірка» була відкрита ним у 1876 році в місті Бориславі. До кінця днів знаментий Йоган Зег працював тут і залишався незмінним власником. Через століття, у 1973 році, радянська влада знищила першу бориславську аптеку вщент.

Голова Львівської обласної ради Ірина Гримак привітала мешканців міста Борислава з відкриттям музею, який популяризуватиме історію краю та висловила сподівання, що він стане знаменитим туристичним об’єктом міста.

«Борислав має великий потенціал. Будівля музею - це перший крок до розвитку туризму на цій території. У Бориславі ще багато цікавих речей, які ми покажемо і будемо ними гордитися. За вами першість, втримуйте її і розвивайтеся», - закликала у своєму виступі Ірина Гримак. 

Вона також запросила представників усіх громад області до активної участі в конкурсах ідей та залученні коштів для творення комфорту і привабливості територій.

«Ваші задуми матимуть відлуння від обласної ради. Перемагають цікаві та корисні ідеї, а результат є спільним досягненням громади і її надбанням. За п’ять років ми разом багато зможемо зробити», - наголосила Ірина Гримак.

Нагадаємо, Бориславська міська рада спільно з ГО «Українське товариство охорони пам’яток історії та культури м. Борислава» стали переможцями двох конкурсів у 2019-2020 роках. У рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад на фінансування  проєкту «Встановлення аптеки-музею світового винахідника нафтової промисловості Йогана Зега у КП «Бориславський міський парк культури і відпочинку» з Держбюджету виділено 250 тис. грн, з обласного - 220 тис. грн, ще 142 тис. грн - внесок Бориславської міської ради.