Сьогодні в Україні відзначають 30-ту річницю проведення Всеукраїнського референдуму

Сьогодні в Україні відзначають 30-ту річницю проведення Всеукраїнського референдуму

01.12.2021

Сьогодні, 1 грудня, виповнюється 30 років від дня проведення Всеукраїнського референдуму. У цей день український народ підтвердив прагнення жити в суверенній державі та заклав підвалини для державотворчих процесів у незалежній Україні.

До бюлетеня було внесено лише одне запитання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?» Понад 90% українців ствердно відповіли «ТАК».

Приголомшливий  позитивний результат було отримано в усіх 24 областях, Автономній республіці Крим та двох містах зі спеціальним статусом – Києві та Севастополі.

Історичний референдум 1 грудня став кінцем радянської імперії. Після цього було визнання незалежності нашої держави на міжнародній арені.

Паралельно були проведені перші всенародні вибори президента. Вже за кілька днів на урочистому засіданні Верховної Ради відбулася інавгурація першого Глави держави. Тоді, звертаючись з парламентської трибуни до українського народу, письменник Олесь Гончар сказав: «Уклонімося, Україно, пам’яті замучених, полеглих твоїх дітей, їхній жертовності, їхньому героїзму, бо всі вони —  співтворці твоєї свободи... Слава нашій Україні — воскресаючій, незалежній, соборній!» 

Так і сьогодні згадуємо усіх Героїв, які поклали своє життя за вільну, соборну Україну, усіх, хто нині захищає кордони нашої держави на східних та інших рубежах, усім, хто щоденною важкою працею робить усе для того, щоб наша країна розвивалась, ставала сильною, заможною та демократичною.

Без сумніву, Україна приречена на успіх, бо має розумний народ, амбітне молоде покоління, мужніх захисників, націю, яка готова будь-якої миті вийти і захистити свій вибір, відстояти своє право жити у вільній європейській країні.