«Реабілітовані долею»: у Львові презентували банерну виставку до 80-их роковин Червоного терору

«Реабілітовані долею»: у Львові презентували банерну виставку до 80-их роковин Червоного терору

06.07.2021

У Львові, у сквері «На валах», сьогодні, 6 липня, відкрили банерну виставку «Реабілітовані долею», приурочену до 80-их роковин Червоного терору в тюрмах Західного України.

Виставка розповідає про події масових розстрілів та злочини радянського комуністичного окупаційного режиму 1939-1941 та 1944-1950-х років.  

«Наша земля тримає у собі таємниці ще багатьох українців, які полягли у боях, були розстріляні чи замордовані. Наш обов'язок повернути цим героям імена, розповісти про їхню долю нащадкам.

Важливо, щоб пам'ять про ці трагічні події ми почали вшановувати і на загальнодержавному рівні.

Дякую Святославу Шереметі та усім працівникам Меморіально-пошукового центру «Доля» за їх роботу і за організацію виставки», - зауважила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак.

Виставка – це дослідження, які протягом останніх шести років проводило комунальне підприємство Львівської обласної ради «Меморіально-пошуковий центр «Доля».  

«Ідея виставки з’явилася для популяризації української історії, зокрема її трагічних сторінок. Мета – поширити правду про страшні події 80-х роковин Червоного терору в тюрмах Західного України.

Важливо, що виставка є пересувною, вона об’їде усю Західну Україну», - поінформував  депутат обласної ради, керівник Меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета.

На банерах бачимо, зокрема тюрму на Лонцького та 25-ту пересильну тюрму у Львові, а також роботи з пошуку, ексгумації та перепоховання осіб, які загинули внаслідок червоного терору у Дрогобичі, Луцьку, Дубно.

Крім того, присутнім презентували результати експедицій меморіально-пошукового центру «Доля» з дослідження поховань жертв комуністичного терору.