Профільна комісія пропонує створити заказники місцевого значення «Бескиди» і «Травертинові джерела»

Профільна комісія пропонує створити заказники місцевого значення «Бескиди» і «Травертинові джерела»

01.02.2023

Комісія з питань екології, природних ресурсів та рекреації сьогодні, 1 лютого, підтримала ініціативу створення заказників місцевого значення «Бескиди» і  «Травертинові джерела». Про це повідомив голова комісії Віталій Свіщов.

Ландшафтний заказник місцевого значення «Бескиди» планується загальною площею 1562,4 га на території філії «Самбірське лісове господарство» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України».

«Бескиди» створять для збереження старовікових ділянок природних лісів, їх рослинного та тваринного світу, формування транскордонної екологічної мережі польсько-українського прикордоння.

У складі деревостану проектованого заказника переважають бук та ялиця. Вік деяких старовікових дерев сягає до 300-400 років. Тут виявлено 7 видів рослин та 1 вид грибів, занесених до Червоної книги України.

Гідрологічний заказник місцевого значення «Травертинові джерела» планується загальною площею 4,4 га на території філії «Львівське лісове господарство» державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України».

«Травертинові джерела» створять для збереження природних утворень – травертинових формацій, які є специфічними карбонатними породами осадового типу і слугують оселищами багатьох рідкісних видів рослин і тварин та формують унікальний осередок біорізноманіття.

У межах території проєктованого заказника наявні рідкісні та червонокнижні рослини.

Остаточне рішення про створення заказників місцевого значення «Бескиди» і  «Травертинові джерела» має ухвалити Львівська обласна рада.