Поняття гендеру і війни обговорили на засіданні члени депутатської групи «Рівні можливості»

Поняття гендеру і війни обговорили на засіданні члени депутатської групи «Рівні можливості»

23.06.2022

Реагування на виклики воєнного часу: інтеграція внутрішньо переміщених осіб та жінки у Збройних Силах України на передовій війни - така тема засідання міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості», яке відбулося у середу, 22 червня.

Голова депутатської групи «Рівні можливості» Соломія Риботицька зазначила, що важливо було зібрати активних представників інститутів громадянського суспільства, а також депутаток обласної, міської, районних рад, щоб зробити міцнішою комунікацію. Учасники заходу обговорили виклики, які диктує війна для цивільного населення, пошук шляхів інтеграції у Львівській області внутрішньо переселених осіб, додаткові можливості підтримки захисників та захисниць.

Заступниця голови громадської організації «Жіночі перспективи» Ірина Трохим акцентувала на тому, що відповідно до Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 в Україні зараз напрацьовують новий план дій у сфері політики безпеки. «Сподіваємося що новий план відповідатиме на виклики, які постали перед Україною. Крім того, чимало активних жінок та організацій працювали на те, щоб ВР ратифікувала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству проти жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами. На жаль, у час війни насильства стає все більше. Необхідно реагувати на ці факти, впроваджувати додаткові механізми, які надає Стамбульська конвенція», - пояснила Ірина Трохим.

Керівниця Першого жіночого ветеранського простору Re:Hub Марія Петришин пояснила як структурували свою роботу волонтери у комунальному закладі Львівської обласної ради «Будинок воїна». Від початку повномасштабної військової агресії росії в Україну у Львівському Будинку воїна збирали та відправляли гуманітарні вантажі та допомогу для фронту. «До нас долучилися близько 300 волонтерів, ми відкрили гарячу лінію, прийняли понад 1000 дзвінків. Наші психологи проводять індивідуальні та групові заняття. За кілька місяців війни більш потрібними стали дитячі психологічні програми», - наголосила Марія Петришин.

Голова правління Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля» Наталя Андрусевич презентувала результати соціологічного дослідження «Повернутися додому: Експрес – картування потреб та очікувань ВПО у Львівській області». Опитування проводилося шляхом інтерв’ю серед внутрішньо переселених осіб, які прибули на Львівщину. За даними соціологів, найбільше громадян прибуло з Київської -27%, Донецької - 25% та Харківської - 19% областей. Серед внутрішньо переселених осіб на Львівщині найбільше жінок - 73%, чоловіків - 27%. Дохід 36% внутрішньо переселених сімей становить менше ніж 3 тис грн. в місяць. То ж пріоритетними є матеріальні потреби. 93% опитаних потребують харчових продуктів, 92 % - фінансової підтримки. Основними потребами є також отримання кваліфікованої оплачуваної роботи, перекваліфікація, доступ до садочків.

Міркуваннями про поняття гендеру у воєнний час поділилася депутатка Львівської міської ради, санінструктор 103 бригади ТрО ЗСУ Тетяна Шевченко. На її думку, існує ще чимало стереотипів щодо спроможності жінок керувати в армії. Підтвердженням цього є мала кількість жінок серед командного складу у війську. Тетяна наголосила на необхідності координації дій та аналізу потреб військових між різними волонтерами та налагодженню якісної логістики між організаціями. «Необхідно вивчати потреби військових, а не відправляти будь-які речі на фронт. Уже зараз, влітку варто дбати про тепло для військових восени. Це термоодяг, якісні берці, рукавиці. Також потрібні обігрівачі, печі на яких можна готувати, підігрівати їжу», - акцентувала Тетяна Шевченко та звернула увагу на те, що військові на фронті відстоюють кожен метр української землі. Так само щиро треба допомагати кожному і не робити різниці між людьми. – «Ми всі боремося за перемогу України. Кожен своїми справами. Військові у зоні бойових дій відчувають турботу кожного з вас. Дякуємо усім активним мешканцям Львівщини за працю».

Голова депутатської групи «Рівні можливості» Соломія Риботицька підсумовуючи обговорення зазначила, що дуже важливо підтримувати важливі ініціативи один-одного, обговорювати спільні проблеми та разом докладати усіх зусиль до їх вирішення.