Пам'ять Романа Шухевича вшанували на місці зруйнованого ворогом музею у Білогорщі

Пам'ять Романа Шухевича вшанували на місці зруйнованого ворогом музею у Білогорщі

05.03.2024

Заходи з вшанування пам’яті визначного українського політичного, військового діяча, головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича відбулися сьогодні, 5 березня, у Білогорщі.

Участь у заході взяли представники громадських і патріотичних організацій, духовенство, міська й обласна влада, народні депутати України, депутати Львівської обласної ради Соломія Риботицька, Катерина Кеньо, Звенислава Мамчур-Калинець, Сергій Дзядик, Олег Дуда, Тарас Чолій та Ярослав Гасяк.

Поминальну панахиду у співслужінні зі духовенством очолив єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ, владика Володимир Груца.

Присутні поклали квіти до пам’ятника Роману Шухевичу. Опісля відбулося громадське віче за участі дружини покійного Юрія Шухевича Лесі та доньки Романа Шухевича Марії Трильовської.

«Я не чекала, що нині буде стільки людей. Дуже всім вдячна за пам'ять, за підтримку і за бажання відновити музей Романа Шухевича. Відновити той будинок, де був останній бій, де він загинув. Могили немає, але є символічна могила – дім, де він загинув. Я дуже всім вдячна», – сказала Марія Трильовська (Шухевич).

«Краще вмерти стоячи, ніж вмерти на колінах», – ці слова Романа Шухевича відображають його позицію як людини, яка віддала життя за незалежність України, боролася і померла в боротьбі. Ми зібралися вшанувати пам'ять великого генерала, інтелектуала, політика, який зумів об'єднати багатьох українців. Хочеться, щоби це відчуття об'єднаності, яке було у нас 24 лютого 2022 року, об'єднало нас усіх для відновлення музею, зруйнованого російським безпілотником. Агресор не зрозуміє, що «шахед» не зруйнує пам'ять. А наше завдання – відновити ту пам'ять. Щоби на 75 роковини, коли зберемося у цьому місці, ми змогли показати молодому поколінню, молодим героям, як жив Роман Шухевич і відновити місце його спочинку в такому ж форматі», – зазначив у виступі керуючий справами Львівської обласної ради Ярослав Гасяк.

Присутні змогли оглянути виставку про життя та діяльність головного командира Української повстанської армії Романа Шухевича. На банерах виставки – фотографії і тексти, які руйнують міфи про Шухевича та розповідають про унікальну й досі невідому історію життя головнокомандувача УПА.