Палац Балів у с. Тулиголове стане частиною нового туристичного маршруту «Королівський шлях»

Палац Балів у с. Тулиголове стане частиною нового туристичного маршруту «Королівський шлях»

23.11.2022

Палац Балів у с. Тулиголове Львівського району надали у розпорядження комунального закладу Львівської обласної ради «Історико-краєзнавчий музей». У перспективі він зможе стати ключовим об’єктом нового туристичного маршруту «Королівський шлях», який з'єднає важливі історичні місця та проведе до Лаврова, де за переказами похований Король Лев – син Данила Галицького. 

Таке рішення сьогодні, 23 листопада, ухвалила комісія з питань комунального майна.

За словами директора Історико-краєзнавчого музею Ігоря Тимця, сучасний стан палацового комплексу в с. Тулиголове потребує охорони і реставрації.

«Він збудований у 1898-1899 роках за проєктом львівського архітектора Владислава Галицького у стилі французького неоренесансну. Станіслав Баль збудував цей розкішний двоповерховий палац як найкращий пам’ятник своєму роду. Розкоші палацу додає його скульптурне оздоблення, яке вважають найбагатшим з усіх палацових резиденцій Львівщини.

Однак із 2017 року, відколи палац залишився без охорони, з нього почали розкрадати елементи декору та оздоблення, а сама будівля палацу разом із господарськими приміщеннями почали руйнуватися.

Відтак для зупинення процесу руйнації, збереження будівель та їх обслуговування пропонуємо Палац Балів надати у розпорядження музею», - сказав Ігор Тимець.

На переконання в.о. начальника управління майном спільної власності Львівської обласної ради Андрія Білоуса, серед інших палаців Львівщини – палац у с. Тулиголове має найбільшу туристичну перспективу.

«Тут часто бував Яцек Мальчевський і намалював тут багато своїх творів. Переконаний, проєкт відродження палацу буде комерційно привабливим і окупним», - підкреслив Андрій Білоус.

Раніше цю ініціативу підтримала комісія з питань історико-культурної спадщини та туризму.

До 2017 року в приміщеннях палацового комплексу діяв туберкульозний диспансер.