На Львівщині вшановують пам’ять загиблих у Маріупольському драматичному театрі

На Львівщині вшановують пам’ять загиблих у Маріупольському драматичному театрі

16.03.2023

Мирна акція «ДЕ ТИ» відбулася у четвер, 16 березня, біля пам’ятника Тарасові Шевченку у Львові. Пам’ять загиблих маріупольців - жертв агресії росії проти України вшановують також у Тернополі, Чернівцях, Ужгороді, Києві, Івано-Франківську, Черкасах, Кривому Розі.

Рік тому, 16 березня, окупанти поцілили ракетою в будівлю драматичного театру, в якій перебували понад 1000 мирних мешканців Маріуполя.   Учасники пам’ятного заходу - представники громадських організацій, місцевої влади, внутрішньо переміщені особи, зокрема маріупольці, пройшли проспектом Свободи до приміщення Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької і перед входом виклали лампадками напис «ДЕ ТИ».   «Напис «ДЕ ТИ» з’явився перед театром за декілька днів до трагедії. Це була спроба показати, що в будівлі перебувають мирні маріупольці, які шукають прихисток і мають надію на порятунок, - наголосила керівниця центру «Я - Маріуполь» у Львові Юля Григор. - Зруйноване місто. А ще життя багатьох людей, зруйновані душі кожного із нас. Але ми поєднані спільною метою -  повернутися до рідного Маріуполя".  

Організатори акції пам’яті наголошують, що драмтеатр в Маріуполі став символом російсько-української війни – символом безжальності та жорстокості російських окупантів. Російський авіаудар зруйнував центральну частину будівлі, а уламками завалило вхід у бомбосховище, де й ховалися люди з дітьми. Присутній на заході мешканець Маріуполя Дмитро розповів, що в театрі він займався реєстрацією людей, які шукали там прихистку. Він пригадує, що разом із дорослими  там було близько двох сотень дітей. Дмитро виїхав з міста за два дні до цинічного обстрілу.Точну кількість жертв, які загинули внаслідок авіаудару по драмтеатру в Маріуполі, складно назвати й досі. Адже російські окупанти не розбирали завали будівлі, а цинічно знесли все, аби приховати сліди своїх злочинів.  

Оксана Павлова працювала вчителькою християнської етики однієї зі шкіл Маріуполя. Зараз вона займається освітою дітей у Центрі «Я - Маріуполь» у Львові. Жінка пригадує, що драматичний театр дуже любили відвідувати діти, він для громади був осередком культури. «Те, що відбулося в Маріуполі та загалом війна в Україні – це велика трагедія, -  наголосила Оксана Павлова. -  Пам’ятаймо кожного, чиє життя забрала війна, хто вже не може побачити  весну і відчувати радість життя. Вічна пам’ять усім загиблим».