На Львівщині відкрили перший в Україні інноваційний лісорозсадницький комплекс

На Львівщині відкрили перший в Україні  інноваційний лісорозсадницький комплекс

16.09.2021

У Брюховичах на базі державного підприємства "Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр" відкрили інноваційний лісорозсадницький комплекс з вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою.

Як розповів начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, депутат Львівської обласної ради Анатолій Дейнека, роботи над створенням комплексу тривали впродовж кількох років. Лісівники Львівщини у 2017 році перейняли досвід колег з Латвії та нарешті реалізували омріяний проєкт на Львівщині.

«У нас з’явилася можливість вирощувати  десятки мільйонів сіянців, які стануть лісом. Закрита коренева система гарантує приживлення посадженого матеріалу, потужну енергію росту молодих дерев та можливість садити ліс від весни до осені. Ми готові створювати мільйон гектарів нових лісів. Все стало можливим завдяки підтримці центральної, обласної та міської влади, а також підтримці шведської компанії ВСС, яка займається виробництвом новітнього обладнання для лісових розсадницьких центрів», - зазначив Анатолій Дейнека.

Анатолій Дейнека провів делегацію гостей з представників міністерств, депутатів, підприємців, журналістів, по території комплексу та розповів про унікальну технологію вирощування сіянців з закритою кореневою системою. Початкові потужності комплексу дають можливість вирощувати 3,5 млн сіянців.

«Відкриття першого в Україні центру це фундаментальний крок команди професійних людей з Львівщини, - сказав під час урочистостей Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, - ми ведемо перемовини, щоб максимально поширювати цей досвід в інших регіонах держави. В наступному році передбачимо можливість фінансування створення таких об’єктів з Державного фонду регіонального розвитку». Міністр побажав усім присутнім отримати  нагоду побачити дерева, які виростуть з сіянців, закладених в касети у день відкриття комплексу, 16 вересня 2021 року.

Заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод звернув увагу на те, що відкриття комплексу відбулося перед професійним святом – Днем працівника лісу.

«Символічно, що саме сьогодні закладається фундамент  нового майбутнього лісової галузі, у якій на Львівщині працює понад 14 тис. працівників. Це наші платники податків, це люди, які підтримують екологію нашого краю. Львівський лісорозсадницький комплекс став прикладом того, як влада різних рівнів, об’єднавши зусилля, може реалізовувати й  розвивати великі  інноваційні проєкти », - наголосив Юрій Холод. Він також передав лісівникам Львівщини грамоти за вагомий внесок у розвиток лісового господарства, відновлення та збереження лісового фонду, сумлінну працю, високий професіоналізм з нагоди Дня працівника лісу. Подяки Львівської обласної ради за вагомий внесок у розвиток деревообробної галузі Львівщини Юрій Холод вручив керівникам п’яти підприємств.

Довідково: вартість проєкту зі створення лісорозсадницького комплексу з вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою на базі державного підприємства "Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр" становить 89 млн грн. Проєкт реалізовують Львівська обласна рада та Львівська обласна державна адміністрація, за підтримки Державного агентства лісових ресурсів та Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

          З обласного бюджету за останні 5 років вкладено понад 50 млн грн, ще майже 11,5 млн грн - з міського бюджету Львівської тергромади.

За ці кошти зокрема вдалося облаштувати у реконструйованих виробничо-складських приміщеннях Львівського лісового селекційно-насіннєвого центру сучасний цех посіву та теплиці, також провели реконструкцію складу, теплогенераторної та впорядкували території.