На Львівщині відкрили мурал «Петро Франко. Повернення (з) легенди»

На Львівщині відкрили мурал «Петро Франко. Повернення (з) легенди»

27.10.2020

У Львівському національному літературно-меморіальному музеї Івана Франка презентували арт-проєкт – мурал «Петро Франко. Повернення (з) легенди», присвячений 130-річчю від дня народження Петра Франка.

Відвідав мистецький захід керуючий справами Львівської обласної ради Валентин Харлов.

«Переконаний, мурал «Петро Франко. Повернення (з) легенди» стане ще однією родзинкою Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка, яка, як магнітом, притягуватиме відвідувачів до пізнання нашої історії.

Як бачимо, мурал – це мистецьке відображення не тільки національного духу, а й науки, спорту – усього того, що має об’єднувати нас в сучасному житті.

Зауважу, що Львівська обласна рада через профільні програми дбає про такий всебічний розвиток регіону, зокрема велику увагу приділяє навчанню і вихованню молоді.

Вітаю усіх з непересічною мистецькою подією! Слава Україні!», - сказав він у вітальному слові.

Як відомо, на день народження, а саме 10 жовтня 2020 року, Музей отримав подарунок – можливість створення муралу з портретом першого директора «Дому Франка» – Петра Франка, 130-ліття якого святкуємо цього року. Інженер-хімік, науковець, педагог, письменник, учасник національно-визвольних змагань 1914–1920 років, чотар легіону Українських січових стрільців, засновник Української галицької авіації і військовий летун УГА. Співзасновник спортивно-патріотичної скаутської організації Пласт. Активний спортовець і популяризатор спорту.

Це все про Петра Франка, і це все відомий художник Святослав Владика та творча група «Sacred Universe» втілили на підпірній стіні Музею на вул. Івана Франка, 150.

Поєднання монументального розмаху й водночас живого впізнаваного погляду Петра Франка, його історія життя в невеликих динамічних сюжетах, незвична техніка виконання й несподіваний розмах творчості – усе це забезпечило той неповторний ефект присутності Героя тут, сьогодні, з нами і повсякчас.

Варто зауважити, що під час відкриття франкознавиця, доцентка ЛНУ імені Івана Франка Наталя Тихолоз розповіла про життя і творчість Петра Франка.

Окрім того, Святослав Владика, художник, автор муралу, поділився своїми враженнями від творчої праці, а музичний настрій створювала Національна Львівська державна академічна чоловіча хорова капела «Дударик».