На Львівщині проголосили 2022 рік Роком Української повстанської армії

На Львівщині проголосили 2022 рік Роком Української повстанської армії

07.10.2021

Депутати Львівської обласної ради під час сесійного засідання підтримали рішення щодо проголошення 2022 року – роком Української повстанської армії.

Наступного року виповнюється 80-років з часу створення військово-політичної формації українського визвольного руху УПА.

«Це надзвичайно важлива ініціатива і така подія  має бути належно відзначена на регіональному та всеукраїнському рівні через увічнення пам’яті воїнів УПА, організацію різноманітних масштабних заходів, інформаційно-роз`яснювальну  роботу  та проведення досліджень.

Ми повинні зробити все для того, щоб усі на Львівщині, в Україні та за кордоном отримали повну інформацію про діяльність УПА.

Кожен українець має знати правду про УПА і ту роль, яку армія Нескорених відіграла в нашій історії і національно-визвольному русі, про її провідників та відомих борців за незалежність», - зазначив під час виступу голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Святослав Шеремета.

Українська повстанська армія утворилася у кінці 1942 року та діяла до вересня 1949 року, після чого була реорганізована в збройне підпілля, діяльність якого припинилася в середині 1950-х рр.

Стратегічною метою діяльності УПА було відновлення української державності, відповідно боротьба розгорталася проти всіх держав, що намагалися завадити цьому. 

За інформацією Українського інституту національної пам’яті, УПА стала відповіддю на жорстоку окупаційну політику, що змусила українців організуватися у збройні підрозділи, котрі стали частинами Української повстанської армії. Армії, через яку пройшло понад сто тисяч осіб, за участь у повстанському русі чи його підтримку каральними органами СРСР було репресовано понад півмільйона людей.

Протягом усього часу існування Повстанської армії головним ворогом вважався СРСР, як держава, що завдала українському народові найжахливіших втрат – масові політичні репресії, голодомори, депортації населення. Поруч з тим УПА із самого початку творилася як реакція населення на німецький окупаційний терор, тому протягом всього періоду німецької окупації велася активна антинімецька боротьба.

Нагадаємо, що 13 липня на своєму засіданні обласна рада  ухвалила звернення  до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо забезпечення належних організаційно-правових умов для відзначення на державному рівні 80-річчя створення Української Повстанської Армії.