На Львівщині обговорюють створення «Молодіжного пластового вишкільного центру»

На Львівщині обговорюють створення «Молодіжного пластового вишкільного центру»

25.01.2021

Комісія з питань молоді та спорту сьогодні, 25 січня, підтримала ініціативу започаткування на Львівщині Програми підтримки розвитку Пласту. Проєкт програми передбачає створення КЗ ЛОР «Львівський обласний молодіжний Пластовий вишкільний центр», який проводитиме пластові табори, навчальні семінари, вишколи, тренінги, виїзні презентації для дітей, учнівської та студентської молоді Львівщини.

Як зауважила голова комісії Тетяна Бей, обласна рада вперше може ухвалити програму підтримки розвитку НСОУ «Пласт» в області.

«Саме Пласт виховує у дітей та учнівської молоді почуття патріотизму, бажання залишатися жити і працювати на своїй рідній землі. Водночас збалансована пластова освітня програма передбачає гармонійний розвиток особистості, виховання з молодої людини добропорядного громадянина», - зазначила Тетяна Бей.

Депутат обласної ради Ростислав Добош, представляючи проєкт програми, підкреслив, що в умовах військової агресії Росії проти України з’являються нові виклики до виховання дітей та молоді.

«Важливим є впровадження на теренах Львівщини успішної виховної системи, що побудована на продержавницькій позиції і ефективність якої доведена тривалою практикою», - наголосив Ростислав Добош.

Метою програми є необхідність забезпечити доступність Пласту для кожної дитини Львівщини, підтримку громад у залученні та підготовці пластових виховників, сприяння розгортанню пластової інфраструктури для реалізації пластової освітньої програми.

Довідково:

«Пласт» – національна скаутська організація України. Метою Пласту є сприяти всебічному патріотичному вихованню і самовихованню української молоді на засадах християнської моралі. Будучи неполітичною і позаконфесійною організацією, Пласт виховує свідомих, відповідальних та повновартісних громадян місцевої, національної та світової спільнот, і провідників українського суспільства.

Пласт був створений у 1911 р., невдовзі після заснування скаутського руху Робертом Бейден-Пауелом в 1907 р., а вже 12 квітня 1912 р., у Львові пластуни склали першу Пластову присягу.

Серед засновників організації були Іван Чмола, Олександр Тисовський та Петро Франко. В основі назви «Пласт» є відповідник англійського «Scout» (розвідник), взятий за прикладом пластунів – козаків-розвідників.

Пластуни відзначилися своєю активною участю у розбудові та захисті своєї держави, були активними учасниками визвольного руху та війн за незалежність УНР та ЗУНР у ХХ ст. і продовжують захищати кордони України на Сході в наш час.

На сьогодні Пласт діє у восьми країнах світу (серед них Пласт у США, Пласт в Аргентині, Пласт у Канаді, Австралія, Велика Британія, Німеччина, Польща, Словаччина) та об'єднує пластунів України й української діаспори.