На Личаківському кладовищі віддали шану видатному композитору Ігорю Білозіру

На Личаківському кладовищі віддали шану видатному композитору Ігорю Білозіру

24.03.2021

Сьогодні українському композитору, народному артистові України, лідеру  ВІА «Ватра» Ігорю Білозіру виповнилося б 66 років.

З цієї нагоди на Личаківському цвинтарі зібралися вшанувати його пам'ять керівництво обласної ради та облдержадміністрації, представники громадськості, духовенство.

«Ігор Білозір продовжив традицію української популярної пісні від Володимира Івасюка, долю якого, на жаль, він символічно майже повторив.

Його пісні - це продовження української душі, українського фольклору, мелодики, відчуття світу. І тому ці мелодії нам легкі, і тому вони відгукуються у нашому серці.

Такі яскраві, зрозумілі і рідні всім композитори з’являються, на жаль, рідко. Міг ще жити, творити, міг любити і дарувати нам мелодії... А маємо ми тепер пам’ятати, поважати і жити в мелодиці його світла і його пісень», - зазначив заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

Довідково:
Ігор Білозір народився 24 березня 1955 року в Радехові Львівської області. Перші музичні композиції  І. Білозіра виконував шкільний вокально-інструментальний ансамбль, а перший професійний запис відбувся 1969 року на Львівському радіо в передачі «Мандрівний меридіан».

Згодом переселився до Львова. Навчався у Львівському музично-педагогічному училищі та Львівській консерваторії. Стажувався у США та Канаді. З 1977 року – керівник ВІА «Ритми Карпат», а від 1979 року – художній керівник і соліст ВІА «Ватра» Львівської обласної філармонії.

Український композитор Білозір помер 28 травня 2000 року Білозір та його друзі почали співати українські пісні, що викликало невдоволення іншої групи відвідувачів. Виникла бійка, в якій Білозір був травмований, його доставили до лікарні швидкої допомоги, де від отриманих травм він помер.

28 травня 2000 року Ігор Білозір помер в лікарні швидкої допомоги у Львові,  внаслідок травм, отриманих після побиття в одному зі кафе у центрі міста. 
Похований на Личаківському кладовищі.

На будинку, у Львові,  де проживав композитор встановлена пам’ятна таблиця, а в квартирі відкрито музей.