Львівська облрада співпрацюватиме з БФ «Рідні» для реалізації Ді-реформи

Львівська облрада співпрацюватиме з БФ «Рідні» для реалізації Ді-реформи

07.04.2021

Сьогодні, 7 квітня, Львівська обласна рада, Львівська ОДА, Благодійний фонд «Рідні» підписали меморандум про співпрацю у межах реалізації реформи деінституціалізації закладів інституційного догляду та виховання дітей (Ді-реформи) на Львівщині.

Підписи під документом поставили голова Львівської обласної ради Ірина Гримак голова Львівської ОДА Максим Козицький, керівник благодійної організації «Благодійний фонд «Рідні» Мар'яна Романяк.

«Меморандум – це хороший старт для продовження співпраці з Благодійним фондом «Рідні», який уже не перший рік опікується дітками-сиротами, спрямовуючи свої зусилля на пошук сімей для них. Адже важливо, аби діти зростали у родинах, у теплій сімейній атмосфері, а не в інтернатах чи сиротинцях.

На основі меморандуму ми сформуємо наші подальші кроки, щоб дітки могли вже завтра отримувати нові умови проживання, навчання, виховання і ставати успішними громадянами України», - наголосила Ірина Гримак.

За словами Мар'яни Романяк, Благодійний фонд «Рідні» спільно зі службою у справах дітей Львівської ОДА напрацюють план діяльності в межах Ді-реформи на Львівщині.

«Ми готові працювати на усіх етапах: від оцінки інтернатних закладів до роботи із сім’ями та громадами. Фонд всіляко сприятиме і допомагатиме втіленню Ді-реформи на Львівщині, щоб ця наша співпраця була прикладом для всієї України. Адже наша мета – щоб кожна дитина росла у щасливій сім`ї», - підкреслила Мар'яна Романяк.

Довідково:

У 2017 році Урядом розпочато реформу деінституціалізації.

Деінституціалізація – це повний процес планування реорганізації зі скороченням і/або закриттям закладів інтернатного типу, створення різноманітних інших послуг догляду за дитиною, які регулюються законом і стандартами, орієнтованими на результат.

Основою реформи є такі принципи:

- Сім’я є найкращим середовищем для виховання та розвитку дитини.

- Збереження сім’ї для дитини є головною умовою забезпечення її добробуту та найкращих інтересів.

- Жодна дитина не повинна залишитись без уваги. Потреби, думка та інтереси кожної дитини мають бути враховані.

Національна стратегія реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017–2026 роки затверджена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 9 серпня 2017 року № 526 р.

Регіональний стратегічний план дій з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей у Львівській області на 2018-2026 роки затверджений Львівською обласною радою 21 травня 2019 року.