Львівська обласна рада виділить кошти для облаштування відділення трансплантації кісткового мозку в дитячій лікарні

Львівська обласна рада виділить кошти для облаштування відділення трансплантації кісткового мозку в дитячій лікарні

12.04.2021

За кошти обласного бюджету цього року планують проведення ремонтних робіт та закупівлю обладнання для відділення трансплантації кісткового мозку у "Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі".

Таке рішення прийняли на засіданні постійної депутатської комісії з питань охорони здоров’я та материнства, яке відбулося 12 квітня. "Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр" є комунальним закладом Львівської обласної ради та надає медичну допомогу хворим дітям із семи областей Західної України. З 2020 року адміністрацією закладу у партнерстві з Благодійним фондом "Запорука" розпочато реалізацію масштабного проєкту зі створення відділення трансплантації кісткового мозку.

"За кошти благодійників нам вдалося провести окремі роботи. Але цього недостатньо, щоб відділення розпочало роботу. Треба забезпечити особливо стерильні умови: системи вентиляції, тиску, спеціалізовані бокси, закупити відповідне обладнання. Вартість робіт з облаштування цих приміщень становитиме приблизно 9 мільйонів гривень. Ще 14 мільйонів необхідно витратити на технічні засоби" - пояснив депутатам директор "Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру" Андрій Синюта.

Щороку допомоги трансплантологів потребують близько 200 дітей в Україні, третина з них мешканці Західного регіону України. За кордоном для наших громадян така операція коштує в середньому 200 тисяч євро.

Голова постійної депутатської комісії з питань охорони здоров’я та материнства Львівської обласної ради Анна Ярмола наголосила на тому, що обласне комунальне підприємство "Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр" є найпотужнішим дитячим медичним закладом   регіону.

"На часі відкриття в лікарні спеціалізованих відділень, оснащених новітнім обладнанням. Обласна рада однозначно за те, щоб виділити необхідні кошти й долучитися до створення належних умов, допомагати онкохворим дітям", - запевнила Анна Ярмола.

Раніше рішення про виділення з обласного бюджету 23 мільйонів гривень на влаштування відділень трансплантації кісткового мозку у КНП ЛОР «Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі" прийняла комісія з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Львівської обласної ради.

Остаточне рішення депутати приймуть під час найближчої сесії Львівської обласної ради.