Львівська обласна рада ухвалила бюджет на 2022 рік

Львівська обласна рада ухвалила бюджет на 2022 рік

21.12.2021

Львівська обласна рада сьогодні, 21 грудня, затвердила бюджет на 2022 рік. Прогнозований обсяг головного фінансового документа за доходами – 6268 млн грн, за видатками – 6346 млн грн.

Обласний бюджет передбачає, що власні доходи 2022 року становитимуть 3997 млн грн. До порівняння: у 2021 році 3155,2 млн  грн, а очікуване виконання 3497 млн грн.

Як наголосив під час презентації проєкту обласного бюджету голова комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку обласної ради Володимир Квурт, у проєкті обласного бюджету враховано основний виклик – зростання видатків на енергоносії, спричинені  енергетичною кризою.

«Держава не запропонувала обласним бюджетам жодних компенсаторів для оплати енергоносіїв, зокрема для обласного бюджету Львівської області. При цінах 16,8 грн за 1 м куб. газу ми очікуємо, що реальна потреба буде, найімовірніше, ще більшою.

Водночас територіальні громади отримали на ці видатки додаткових 4% надходжень від ПДФО і додаткові дотації. Тому обласний бюджет є енергозалежним.

Викликом для обласного бюджету також є підвищення  розміру стипендій для учнів профтехосвіти у 2,5 раза та студентів закладів фахової передвищої освіти у 1,5 раза», - підкреслив голова бюджетної комісії.

Важливо, що в обласному  бюджеті 2022 року передбачено заходи щодо кращого розуміння видатків комунальних установ і закладів, а також інших закладів, які фінансуються з обласного бюджету.

Так, у Комплексній програмі підтримки галузі охорони здоров’я Львівської області і Програмі розвитку освіти Львівщини передбачено по 2 млн грн для проведення аудитів. У решті закладах і установах, які фінансуються з обласного бюджету, буде проведено комплексний аналіз їх фінансово-господарської діяльності.

«Це дозволить у подальшому більш зважено і прискіпливо збалансувати як діяльність установ, так і видатки для їх утримання і розвитку.

Таким чином обласний бюджет – 2022 враховує як зважену підтримку наших комунальних установ і закладів, що фінансуються з обласного бюджету, так і дає  шанс для розвиткових  проєктів і програм.

Ми прагнули залишити проєкт бюджету в реальних «коридорах», щоб мати його повне виконання», - поінформував Володимир Квурт.

Фінансування галузей у 2022 році – нижче на слайді:

У 2022 році реалізуватиметься 29 обласних цільових програм (2 програми є пілотними), загальна сума їх фінансування – 1568 млн грн. Більшість цих програмних документів працюють для громад, зокрема у напрямках:

- надання пільгових кредитів підприємцям, що сприяє наповненню місцевих бюджетів;

- соціального захисту;

- екологічних проєктів;

- ремонту доріг;

- освітніх і культурних проєктів;

- медичного обслуговування;  

- розвиткових проєктів.

До слова, депутати під час розгляду проєкту обласного бюджету ухвалили рішення щодо перерозподілу коштів для потреб галузі медицини у сумі 68 млн грн., з яких 50 млн грн. скерують для закупівлі медичного обладнання. Це стало можливим за рахунок зменшення видатків на Програму капітального будівництва об’єктів соціально-культурного та житлово-комунального призначення і Комплексної програми регіонального розвитку Львівщини.

Фінансування обласних програм – нижче на слайді:

У Державному бюджеті 2022 року є низка бюджетних програм і субвенцій для місцевих бюджетів.

«Однак вкотре  ДФРР не передбачений в обсязі 1% доходів загального фонду, як це прописано в Бюджетному кодексі.

Фактично відновлено субвенцію на інфраструктурний розвиток для громад, головним розпорядником коштів визначено Міністерство інфраструктури України.

Передбачається, що більшість із цих субвенцій будуть розподілені відразу на рівень громад», - підсумував Володимир Квурт.