Львівська обласна рада проголосувала за звернення щодо надання Степанові Бандері звання Героя України

Львівська обласна рада проголосувала за звернення щодо надання Степанові Бандері звання Героя України

16.02.2021

Львівська обласна рада закликала Президента та Верховну Раду України відновити історичну справедливість та повернути звання Героя України Степанові Бандері. 

Відповідне звернення до центральних органів влади прийняли на сьогоднішній сесії облради.

Депутати вважають, що рішення Донецького окружного адміністративного суду, який скасував Указ Президента України про присвоєння звання Героя України, було заполітизованим.

«Діяльність Степана Бандери символізує цілу епоху боротьби України за власну незалежну соборну державу, а його ім’я стало символом українського національно-визвольного руху.
Степан Бандера жив і боровся в той час, коли сама боротьба виглядала безнадійною, а мета – недосяжною. Він однаковою мірою протистояв як сталінському, так і гітлерівському режимам. І зрештою саме Бандера переміг. Україна стала незалежною. А тоталітарні системи, яким він протистояв,зникли.
Бандеру боялись живим і з ним борються навіть після його смерті. Проти нього працювала вся потуга пропагандистської машини СРСР. Проти нього дотепер працює пропаганда Росії. 
За незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявлені героїзм і самопожертву в боротьбі за незалежну Українську державу, Президент України присвоїв у 2010 році звання Героя України Степанові Бандері. 
А втім Донецький окружний адміністративний суд цей Указ Президента про присвоєння звання визнав незаконним і скасував. Підставою було те, що Указ був виданий із порушенням норм, адже Бандера не був громадянином України.
Звертаємо увагу, що у ХХ столітті Україна перебувала під окупацією різних тоталітарних систем. На боротьбу з цими системами стали справжні Герої України, які головною метою свого життя вважали відновлення самостійності і незалежність України.    
Визнання цього величезного геройського вчинку та заслуг, пов'язаних із відновленням, становленням та розвитком незалежної України, і є відновленням історичної справедливості. 
Ми, депутати Львівської обласної ради, закликаємо Президента України та Верховну Раду України внести зміни до Закону України «Про державні нагороди України» та Указу Президента України «Про звання Героя України» в частині можливості присвоєння статусу «Герой України» особам, які не мають або не мали громадянства України.
Закликаємо Президента України надати Степанові Бандері звання Героя України.
Україна повинна пам’ятати і належно вшановувати своїх Героїв!»,  - йдеться у зверненні.

Як відомо, 1 січня голова Львівської обласної ради Ірина Гримак під час урочистих заходів з відзначення 112-ї річниці з дня народження Степана Бандери заявила, що Львівська облрада на найближчій сесії планує розглянути звернення щодо повернення йому звання Героя України.