Львівщина зацікавлена у співпраці з Вільною землею Тюрінгія, - Юрій Холод

Львівщина зацікавлена у співпраці з Вільною землею Тюрінгія, - Юрій Холод

15.06.2021

Cитуацію в районі Стебника на калійному комбінаті «Полімінерал» обговорили сьогодні, 15 червня, під час зустрічі заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод та представники Правління Тюрінгійської Агенції європейських програм.

Керівник Правління Тюрінгійської Агенції європейських програм Ліліана Грицишин розповіла про реалізацію проєктів, за якими в Тюрингії успішно завершено видобуток калійних добрив, консервовано шахти зі 170-літньою історією. Відповідні дослідження також німці провели на базі двох калійних родовищ в Україні – у Калуші та Стебнику. 

«На «Полімінералі» ми встановили спеціальне обладнання для проведення підземного дослідження ситуації і за підсумками моніторингу було підготовлено звіт, в якому було вказано на небезпеку в Стебнику, місця можливих провалів земної поверхні та опис першочергових робіт»,– зазначила Ліліана Грицишин.

Зі її словами, цей об’єкт і надалі є в полі зору німецьких фахівців.

Окрім того, під час зустрічі йшлося про розробку ідеї щодо ознакування соляних маршрутів відпрацьованих шахт на території Польщі, Румунії, України, зокрема Стебницького Полімінералу. «Зараз ми готуємо заявку на проєкт щодо ознакування такого соляного маршруту. Переконані, він матиме успіх», - зазначила Ліліана Грицишин.

Зі свого боку заступник голови обласної ради додав, що також цікавим міг бути проєкт з розробки туристичного маршруту на Дрогобицьку солеварню – найстарішого об’єкту Східної Європи з виварювання солі.

«Це унікальний інвестиційний проєкт, який може стати ще одною привабливою точкою на туристичній карті»,  - зауважив Юрій Холод.

В межах зустрічі Юрій Холод також подякував за плідну співпрацю впродовж багатьох років та висловив сподівання, що Львівщина та Вільна земля Тюрінгія втілять в життя чимало нових спільних проєктів. 
Принагідно німецьку делегацію запросили до участі у Форум місцевого розвитку для обміну досвідом в питаннях децентралізації, реалізації низки освітніх програм з обмінів студентами та пропозицій щодо участі України у різноманітних європейських програмах та грантах.