Із нагоди 30-ліття відновлення Української Автокефальної Православної Церкви погасили пам’ятну марку

Із нагоди 30-ліття відновлення Української Автокефальної Православної Церкви погасили пам’ятну марку

17.08.2019

У Львові упродовж 17-18 серпня за участю Блаженнішого Епіфанія, митрополита Київського і всієї України триватимуть урочистості з нагоди 30-ліття відновлення Української Автокефальної Православної Церкви.

Так, сьогодні, 17 серпня, відбулося погашення пам’ятної марки, присвяченої  30- річчю ІІІ відродження УАПЦ. Участь у заходів взяв Митрополит Київський і всієї України  ПЦУ Блаженніший Епіфаній, голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, священнослужителі.

На марці зображена церква свв. апп. Петра і Павла на вул. Личаківській, 82А у м. Львові, де 19 серпня 1989 р. священиками Володимиром Яремою (пізніше Патріярхом Димитрієм) та Іваном Пашулею було проголошено ІІІ відродження Української Автокефальної Православної Церкви.

Довідково:

19 серпня 1989 р. у церкві свв. апп. Петра і Павла на вул. Личаківській, 82А у м. Львові священиками Володимиром Яремою (пізніше Патріярхом Димитрієм) та Іваном Пашулею було проголошено ІІІ відродження Української Автокефальної Православної Церкви.

Саме в цей день у Львові на відправі св. Літургії вперше звучала богослужбова українська мова.

Львів став центром духовного відродження, центром формування Помісної Православної Церкви.

27 жовтня 1990 р. після 50-річної розлуки із Батьківщиною до Львова приїжджає Святійший Патріарх Київський і всієї України Української Автокефальної Православної Церкви Мстислав Скрипник. Після відвідин Петро-Павлівської церкви Патріарх очолює першу в Україні св. Літургію в Успенській церкві на вул. Руській.

Львів став центром відродження та розвитку мирянського руху УАПЦ. У грудні 1989 року з ініціативи активу парафіян та львівських священиків протоієрея Володимира Яреми та протоієрея Ігоря Бурмила відроджується історичне Успенське ставропігійське Братство під назвою Львівське ставропігійне Братство святого апостола Андрія Певозваного, яке активно працює і сьогодні.

Львів став прикладом для наслідування українського духовного пробудження для усіх місцевостей в Україні та залишається таким і сьогодні.

З нагоди цієї ювілейної дати, усі урочистості очолює Блаженніший Епіфаній, Митрополит Київський і всієї України ПЦУ.