Громадська організація проаналізувала структури управлінських апаратів у громадах

Громадська організація проаналізувала структури управлінських апаратів у громадах

15.09.2021

Представники громадської організації Громада UA представили депутатам результати аналітичного дослідження структур виконавчих апаратів територіальних громад Львівщини.

Експерти організації також проаналізували витрати громад на утримання структур апаратів. Висновки отримані громадською організацією базувалися на основі запитів до громад, а також з даних з доступних інформаційних порталів.

За даними дослідження, найвища частка фонду оплати праці від власних надходжень до бюджету в Оброшинській 20,27%, Моршинській 17, 38%, Щирецькій 16.84%, Новокалинівській 16,26% громадах.

Найнижчі показники, на рівні приблизно 6% у Сокальській, Золочівській, Яворівській, Буській, Славській, Новояворівській громадах.

Розмір видатків на утримання апарату управління у розрахунку на одного мешканця громади за місяць - найвищий у громадах, які розташовані на межі з Львовом, а саме: Сокільницькій 169 грн, Оброшинській-158 грн.

У Сокальській, Золочівській, Поморянській, Яворівській, Боринській, Червоноградській, Розвадівській громадах цей показник становить менше ніж 50 грн.

"Аналітичної оцінки діяльності органів самоврядування бракує в нашій діяльності. Цінність даної роботи у спробі проаналізувати ефективність діяльності управлінських команд",- зазначив депутат Львівської обласної ради Любомир Зубач.

Депутати взяли до уваги інформацію, запропоновану громадськими діячами та запропонували продовжувати співпрацю. Голова комісії Володимир Кирилич наголосив на тому, що в теперішніх умовах територіальні громади отримують чимало викликів, пов'язаних з витратами на енергоносії, необхідність самостійно наповнювати бюджети. На його думку, показники рівня зарплат працівників органів місцевого самоврядування це лише один з компонентів ефективності діяльності громад.

"Ми спілкуємося з головами громад і добре знаємо, що їхню діяльність також спостерігають депутати місцевих рад, обмежуючи спроби зловживань. Крім того, зарплати не є основним критерієм якісної роботи команди. Найкраще оцінять роботу органів самоврядування їхні виборці, коли прийдуть голосувати на виборчі дільниці", -пояснив Володимир Кирилич.