До уваги громад: конкурс проєктів за програмою Польща-Україна 2021-2027 стартує у другому кварталі цього року

До уваги громад: конкурс проєктів за програмою Польща-Україна 2021-2027 стартує у другому кварталі цього року

01.02.2023

У другому кварталі 2023 року стартуватиме конкурсний набір проєктів в рамках програми транскордонного співробітництва «Польща Україна» 2021-2027. Під час засідання комісії з питань євроінтеграції, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Львівської обласної ради депутати спільно з представниками департаменту міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва Львівської обласної військової адміністрації обговорили перспективу участі у конкурсі територіальних громад Львівщини.

За словами голови депутатської комісії Наталії Галецької, пріоритетними цього року будуть проєкти у сфері охорони довкілля та охорони здоров’я.

«Для всіх громад це дуже важлива інформація, адже їм слід якомога швидше готувати й подавати проєкти. Регіональною програмою з міжнародного і транскордонного співробітництва, європейської інтеграції передбачені кошти на співфінансування проєктів. Закликаємо громади активізуватися та готуватися до участі у конкурсі», - зазначила Наталія Галецька.

Як зазначила заступниця директора департаменту міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва Львівської ОВА Ольга Табака, власний внесок громад – учасників конкурсу, визначений програмою на рівні 10% від суми гранту. Враховуючи обмежені фінансові можливості в умовах воєнного стану, а також відсутність коштів у державному та місцевих бюджетах, було б доцільно знизити відсоток власного внеску до 5%, або відмінити його для українських громад. З відповідною пропозицією представники департаменту звернулися до Європейської Комісії.

«Ми підтримали ініціативу профільного департаменту й вирішили скерувати звернення від депутатської комісії до Спільного Моніторингового Комітету Програми Польща-Україна 2021-2027. Будемо просити зменшити розмір власного внеску, щоб була можливість співфінансувати більшу кількість проєктів», - повідомила Наталія Галецька.

Нагадаємо, 30 листопада 2022 року Європейською Комісією затверджено Програму Interreg NEXT PL-UA 2021-2027, яка дає можливість продовжувати транскордонне співробітництво між Польщею та Україною, зміцнювати зв’язки між організаціями та мешканцями прикордонних територій, а також розвивати території, охоплені співробітництвом.