Державний меморіальний музей Михайла Грушевського у Львові відзначає 25-річчя

Державний меморіальний музей Михайла Грушевського у Львові відзначає 25-річчя

25.05.2023

Історія Державного меморіального музею Михайла Грушевського у Львові розпочинається у 1998 році. Тоді музейний фонд налічував приблизно 2000 експонатів. За чверть століття колектив музею розширив фонд до 29 тисяч одиниць збереження. Це унікальні матеріали – спадщина видатного українського історика, громадського та політичного діяча Михайла Грушевського.

На цьому наголосила директорка комунального закладу Львівської обласної ради «Державний меморіальний музей Михайла Грушевського у Львові» Марія Магунь під час урочистостей з нагоди відзначення 25-літнього ювілею музею.

У вітальному слові голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської обласної ради Святослав Шеремета зауважив, що садиба Грушевського – це унікальне місце духовної сили України, місце української спадщини.

«Переконаний, що після нашої перемоги музей Грушевського стане обов’язковою точкою відвідин іноземними делегаціями. Бо вважаю, що очільники країн-партнерів мають побувати там, де жив і творив керівник української держави», - підкреслив Святослав Шеремета.

Заступник голови комісії з питань комунального майна облради Ростислав Добош акцентував, що наші захисники і захисниці, які зараз на фронті, воюють також і за збереження української культури, адже культура – творить державу.

«Є люди, які творять історію, які пишуть історію, а Михайло Грушевський – і творив, і писав історію», - наголосив Ростислав Добош.

У межах урочистостей відвідувачам презентували музейне дійство «6 замальовок до життєпису Михайла Грушевського» про різні періоди життя великого українця, а також представили виставки: «Орест Скоп. Живопис» та «Музей вчора і сьогодні. Мистецькі полотна з фондової збірки музею».

Захід відвідали депутатки обласної ради Тетяна Письменна та Соломія Риботицька.

Довідково:

Державний меморіальний музей Михайла Грушевського у Львові – комунальний заклад Львівської обласної ради. Музей розташовано у приміщеннях вілли, в якій родина Грушевських мешкала до 1914 року. Тут відновлені інтер’єри початку ХХ ст: меблі, речі побуту, фотографії, документи. Меморіальний комплекс-ансамбль вілли Грушевських є пам’яткою історії та пам’яткою архітектури.