Депутати підтримали можливість закупівлі нового лінійного прискорювача для онкоцентру

Депутати підтримали можливість закупівлі нового лінійного прискорювача для онкоцентру

12.04.2021

12 квітня, під час засідання постійної депутатської комісії з питань охорони здоров’я та материнства, депутати підтримали ідею придбання для комунального підприємства Львівської обласної ради "Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру" нового лінійного прискорювача для дистанційної променевої терапії онкохворих. Але на умовах укладення договору фінансового лізингу.

Генеральний директор «Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру» Ігор Ковальчук повідомив депутатам, що на диспансерному обліку в медичному закладі перебуває 76 тисяч онкологічних хворих. А рівень онкологічних захворювань на Львівщині зростає в середньому на 2 -2,5 % щороку. На його думку, забезпечити пацієнтам належний рівень променевої терапії можливо лише закупивши додаткове обладнання шляхом співфінансування та на умовах середньострокового лізингу.

"Вартість такого апарату в лізинг становитиме приблизно 75 мільйонів гривень. Перший внесок ми плануємо зробити за кошти отримані частково з бюджетів Львова та області. Решту виплат розраховуємо повертати поступово. Також за кошти лікарні ми впродовж двох місяців відремонтуємо приміщення для проведення процедур та підготуємо персонал, " – пояснив Ігор Ковальчук.

Остаточну суму коштів, яку виділять з обласного бюджету на закупівлю апарату, депутати визначать після вивчення та аналізу фінансових пропозицій, а також умов лізингових угод, запропонованих банківськими установами.

Хірург-онколог, заступник директора онкологічного центру та депутат обласної ради Олег Дуда наголосив на тому, що понад 30% онкохворих пацієнтів потребують променевої терапії, тому зволікати із придбанням довгоочікуваного апарату для порятунку важкохворих пацієнтів не можна.

"До онкоцентру за променевою терапією щоденно звертаються хворі з кількох областей Західної України. На Львівщині зараз функціонує лише один такий прилад, хоч давно виникла потреба в декількох. Встановлення в лікарні лінійного прискорювача забезпечить ефективне лікування, яке відповідає міжнародним стандартам надання онкологічної допомоги хворим", - підсумував Олег Дуда.