Депутати обласної ради оглянули ще п’ять пам’яток, які планують реставрувати цьогоріч

Депутати обласної ради оглянули ще п’ять пам’яток, які планують реставрувати цьогоріч

05.02.2021

Вчора, 4 лютого, з ініціативи комісії з питань культурної спадщини та туризму Львівської  обласної ради відбулося третє її виїзне засідання. Впродовж дня депутати, їхні помічники, а також представники департаменту архітектури та розвитку містобудування і управління туризму та курортів відвідали кілька пам‘яток архітектури, які пропонується реставрувати за кошти обласного бюджету цього року та в межах програми «Велике будівництво» в культурі.

Зокрема, делегація оглянула дерев‘яні церкви в Мор‘янцях, Глиницях, Цеблеві, Потеличі, а також палаци у Червонограді та Тартакові. Учасники комісії впевнені, що приймати рішення про фінансування об’єктів можна лише після того, як побачиш ситуацію на місці.

«Ми вчергове переконалися, що дуже важливо, аби департамент архітектури ЛОДА та профільні управління тісно співпрацювали з церковними громадами. Зараз цієї роботи є замало, і найчастіше самі громади нищать пам‘ятки, по-своєму розуміючи красу. Також є очевидно, що фінансовий ресурс області є критично малим для збереження пам’яток області. І останнім завершальним позитивом вчорашнього дня стала Сокальська громада, яка заявила про свою готовність (і вже не раз довела її) співфінансувати роботи на об’єктах культурної спадщини, які є на території громади», - каже голова комісії історико-культурної спадщини та туризму Іван Щурко.

Крім того, фахівці побували у Сокалі та обговорили проблеми зі співфінансуванням будівництва там байдаркової станції в межах міжнародного проєкту
«Єднає нас Буг - створення двох транскордонних байдаркових туристичних маршрутів».