30- річчя ІІІ відродження УАПЦ: в оперному театрі триває урочиста академія

30- річчя ІІІ відродження УАПЦ: в оперному театрі триває урочиста академія

17.08.2019

У межах урочистостей з нагоди 30-ліття відновлення Української Автокефальної Православної Церкви у Львівському національному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької сьогодні, 17 серпня, триває урочиста академія.

Участь у заході беруть митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України Блаженніший Епіфаній, єпископи з усіх єпархій України разом із духовенством.

Розпочалося мистецьке дійство виконанням зведеними хорами «Отче Наш», опісля із словом Благословення звернувся Митрополит Епіфаній.

Опісля предстоятель Православної церкви України Блаженніший Епіфаній з нагоди 30-ліття відродження Української автокефальної православної церкви нагородив голову Львівської обласної ради Олександра Ганущина ювілейним Орденом І ступеня.

Далі очільник облради Олександр Ганущин у вітальному слові наголосив, що у встановленні Єдиної помісної православної церкви України є дуже важливі віхи. «Ці віхи створювали люди із Божим благословенням. Це були не лише ті, хто плекали надію на встановлення Єдиної помісної церкви, але й своїми діями і вчинками наближали цей славний день. І ця мить настала! І саме 30 років тому в Львові відбулося ІІІ відновлення Української автокефальної православної церкви. Від імені Львівської обласної ради вітаю всіх з цією славною річницею!», - сказав очільник облради.

Окрім того, за багаторічну жертовну працю в утвердженні Православної Церкви в Україні та з нагоди 30-річчя ІІІ відродження УАПЦ Олександр Ганущин відзначив нагородами Львівської обласної ради «Подяка обласної ради»:

- Марію Ковальчук – голову сестринства церкви Петра і Павла УАПЦ  м. Львова в 1989 році;

- Ярослава Плебанського – члена церковного комітету церкви Петра і Павла УАПЦ м. Львова в 1989 році;

- родину Сергія Коцелака – голови громади  церкви Петра і Павла УАПЦ м. Львова в 1989 році;

- родину Софії Мороз – скарбника  церкви Петра і Павла УАПЦ м. Львова в 1989 році;

- родину Євгена Мацеха – старости хору церкви Петра і Павла УАПЦ м. Львова в 1989 році.

Варто зауважити, що у мистецькій частині урочистої академії звучать тематичні вірші та композиції, які створюють атмосферу духовної гармонії.

Довідково:

19 серпня 1989 р. у церкві свв. апп. Петра і Павла на вул. Личаківській, 82А у м. Львові священиками Володимиром Яремою (пізніше Патріярхом Димитрієм) та Іваном Пашулею було проголошено ІІІ відродження Української Автокефальної Православної Церкви.

Саме в цей день у Львові на відправі св. Літургії вперше звучала богослужбова українська мова.

Львів став центром духовного відродження, центром формування Помісної Православної Церкви.

27 жовтня 1990 р. після 50-річної розлуки із Батьківщиною до Львова приїжджає Святійший Патріарх Київський і всієї України Української Автокефальної Православної Церкви Мстислав Скрипник. Після відвідин Петро-Павлівської церкви Патріарх очолює першу в Україні св. Літургію в Успенській церкві на вул. Руській.

Львів став центром відродження та розвитку мирянського руху УАПЦ. У грудні 1989 року з ініціативи активу парафіян та львівських священиків протоієрея Володимира Яреми та протоієрея Ігоря Бурмила відроджується історичне Успенське ставропігійське Братство під назвою Львівське ставропігійне Братство святого апостола Андрія Певозваного, яке активно працює і сьогодні.

Львів став прикладом для наслідування українського духовного пробудження для усіх місцевостей в Україні та залишається таким і сьогодні.

З нагоди цієї ювілейної дати, усі урочистості очолює Блаженніший Епіфаній, Митрополит Київський і всієї України ПЦУ.