24 червня Львівський окружний адміністративний суд розгляне справу щодо ландшафтного заказника «Торфовище Білогорща»

24 червня Львівський окружний адміністративний суд розгляне справу щодо ландшафтного заказника «Торфовище Білогорща»

23.06.2022

Львівський окружний адміністративний суд у п’ятницю, 24 червня, розгляне позов гаражних кооперативів щодо скасування рішення Львівської обласної ради про створення заказника «Торфовище Білогорща».

Про це повідомив начальник юридичного відділу апарату Львівської обласної ради Ярослав Гасяк.

За його словами, справа незаконного привласнення земель тягнеться ще з часів існування Рясне-Руської сільської ради, проте саме позов щодо скасування рішення Львівської обласної ради про створення заказника ще не розглядався.

До процесу залучені Львівська обласна рада, Львівська міська рада та Зимноводівська сільська рада. Братиме участь також Львівська обласна прокуратура.

«Це буде перше повноцінне засідання, бо, по суті, справа ще не розглядалася. Слухатимуть позицію позивачів – п’ятьох гаражних кооперативів, яких представлятимуть троє адвокатів. Гаражні кооперативи апелюють до порушення їхніх приватних інтересів цим рішенням. Однак воно не могло порушувати їхні приватні інтереси, оскільки на момент прийняття рішення обласною радою щодо заказника не було ні створених гаражних кооперативів, ні розпайованих земельних ділянок – тобто, землі перебували у комунальній власності Львівської міської ради та Зимноводівської сільської ради», - зауважив Ярослав Гасяк.

За словами начальника юридичного відділу, Львівська обласна рада бере активну участь у судовому процесі, представляючи інтереси громадськості та захищаючи збереження статусу ландшафтного заказника.

Нагадаємо, Львівська обласна рада 29 жовтня 2019 року проголосувала за створення ландшафтного заказника місцевого значення «Торфовище Білогорща». Заказник створено загальною площею 92 га в межах Львівської міської та Зимноводівської сільської рад з метою збереження унікальних торфово-болотних комплексів на Головному європейському вододілі з найглибшим у регіоні заляганням покладів торфу, унікальних фітоценозів рідкісних та зникаючих видів місцевої флори, а також підтримання біорізноманіття регіону.