Заходи з протипожежної безпеки пам’яток архітектури – мають фінансуватися, – Іван Щурко

Заходи з протипожежної безпеки пам’яток архітектури – мають фінансуватися, – Іван Щурко

19.10.2022

Жодної копійки з обласного бюджету в цьому році не витрачено на збереження історико-культурної спадщини. На сході України пам'ятки гинуть від ворожих обстрілів і пожеж, від варварства загарбників, а на Львівщині від байдужості. Воєнні видатки є безумовним пріоритетом, але це війна проти української культури і спадщини, української історії і нашої ідентичності, тому мусимо захищати все, що є ціллю ворога.

Комісія з питань історико-культурної спадщини та туризму Львівської обласної ради звернеться до голови Львівської ОВА з проханням передбачити фінансування заходів програми «Охорона, збереження і популяризація історико-культурної спадщини у Львівській області» на 2023 рік.

Про це повідомив голова комісії Іван Щурко.

«У контексті підготовки обласного бюджету на 2023 рік пропонуємо, аби в межах профільної програми було передбачено розділ, присвячений протипожежній безпеці пам’яток архітектури. Щоб можна було профінансувати придбання пожежних сигналізацій, систем пожежогасіння і систем відеонагляду для особливо цінних об’єктів», - зауважив Іван Щурко.

Комісія також ініціює звернення Львівської обласної ради до Кабінету Міністрів щодо внесення змін до постанови уряду та створення ширших можливостей у військовий час для фінансування робіт з протипожежної безпеки та інших заходів для збереження пам'яток архітектури.

Заступниця голови комісії Соломія Риботицька наголосила, що міжнародні фонди готові сьогодні співпрацювати в напрямку збереження пам’яток архітектури, але чекають кроки назустріч від органів влади України.