Якою буде школа майбутнього: рекомендації для освітян Львівщини депутати готують разом з експертами Ради Європи

Якою буде школа майбутнього: рекомендації для освітян Львівщини депутати готують разом з експертами Ради Європи

21.07.2022

Школярі та освітяни Львівщини, а також внутрішньо переміщені особи зустрілися 21 липня у комунальному закладі Львівської обласної ради «Львівська спеціальна школа Марії Покрови I-III ступенів».    

Захід організовано в рамках співпраці комісії освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради та проєкту Ради Європи "Зміцнення громадської участі у демократичному процесі прийняття рішень в Україні", а також громадської організації "Форум розвитку громадянського суспільства".  

За словами голови депутатської комісії Львівської обласної ради Іванни Герус, під час зустрічі, в  ігровій формі, дівчата та хлопці визначать й опишуть власне бачення «школи майбутнього».  

«Ми проводимо онлайн-опитування  батьків чи опікунів дітей - школярів з-поміж ВПО, які планують навчатись у школах Львівщини. Також взяли особисті інтерв’ю у мерів міст, збирали фокус групи експертів. Зараз реалізовується фактично фінальний етап проєкту і ми дізнаємося бажання дітей, їхній погляд на освіту. Тому сьогодні тут представники Львівщини, шкільного самоврядування,  а також діти, які прибули до нас втікаючи від війни й залишаться на навчання. Наша мета зібрати думки, ідеї, очікування кожної категорії опитаних та врахувати їх при організації освітнього процесу в школах Львівщини»,  - пояснила Іванна Герус.  

Міжнародний експерт проєкту Ради Європи «Зміцнення громадської участі у демократичному процесі прийняття рішень в Україні» Олексій Коваленко розповів, що важливо було організаційно та методично підтримати ідею обласних депутатів.     «Щоб ефективно адаптувати освітній процес, слід врахувати очікування мешканців громади. Саме тому ми  фокусуємося на окремих невеликих цільових групах. Крім власних зібраних  оцифрованих даних опитувань ми опрацюємо і врахуємо європейські освітні практики, міжнародний досвід. Відтак, поєднавши усі компоненти підготуємо конкретні рекомендації, для освітньої та соціальної сфери», - розповів Олексій Коваленко.  

Депутати сподіваються, що спільно з учасниками, педагогами та за підтримки міжнародних експертів вдасться підвищити рівень освітніх послуг, допомогти внутрішньо переміщеним дітям інтегруватися в шкільне середовище з нового навчального року, водночас посиливши учнівські й педагогічні колективи.  

«Ми приймемо рекомендації, передамо їх департаменту освіти Львівської обласної військової адміністрації, а звідти в усі навчальні заклади Львівщини»- повідомила депутатка.