В облраді відбулася зустріч-консультація з медичною спільнотою в контексті реформи децентралізації

В облраді відбулася зустріч-консультація з медичною спільнотою в контексті реформи децентралізації

18.12.2020

У Львівській обласній раді сьогодні, 18 грудня, відбулася зустріч-консультація щодо проблемних питань установ галузі охорони здоров’я Львівського району в контексті реформи децентралізації.

Участь у нараді взяли депутат Львівської обласної ради, голова Українського лікарського товариства у Львові Олег Дуда, голова Львівської районної ради Андрій Сулима, голови об’єднаних територіальних громад, керівники районних лікарень.

Присутні обговорили процес передачі центральних районних лікарень та їх підрозділів у власність новоствореного Львівського району з наступним переходом в ОТГ.

"Проблем сьогодні дуже багато. Про це поінформували керівники медичних установ під час робочої зустрічі. Ми також розуміємо, що для багатьох цей процес буде відбуватися болісно. На сьогодні немає проблем із зміною власника у тих лікарнях, які є профіцитними. Однак, є проблема у тих медичних установах, які потребують значного дофінансування з бюджетів місцевих громад. 

Розуміємо, що власниками лікарень є місцеві ради. Відповідно до змін багато лікарень отримають нового власника, який зобов’язаний буде фінансувати оплату енергоносіїв та капітальні видатки, а в окремих випадках ще й дофінансовувати заробітну плату. У деяких громадах з малим індексом спроможності такі видатки на утримання стануть непосильними. 

 Стратегічно необхідно докласти максимально зусиль, щоб лікарні знайшли можливість надавати якісну медичну послугу та підписати договори з НСЗУ. Варто розуміти, коли відбуваються зміни, то конкуренція між закладами охорони здоров’я є шаленою. У Львові лікарні вже конкурують між собою за надання медичних послуг з. Хто краще працює, з тим, відповідно і краще співпрацює НСЗУ, а отже такий медичний заклад матиме можливість до більшого фінансового ресурсу.

 Керівники лікарень повинні мати чітке бачення стратегії розвитку свого медичного закладу. Вони повинні знайти можливість визначити пріоритетні напрямки та надавати таку медичну допомогу, яка буде потрібною пацієнту. Що фінансування буде відбуватися за пролікований випадок, а не просто за ліжко-місце. 

 Дане обговорення показало три проблемні напрямки – медичний, фінансовий та юридично-політичний. 

Сьогодні на Львівщині є успішні лікарні, які мають позитивні зміни на фоні реформи і надають якісну допомогу. На жаль, є й такі, які вже рік думають про те, як отримати ліцензію на медичну практику.  

Найкраща порада для таких керівників поспілкуватися з колегами, які мають успішний досвід, а такі є на Львівщині.

Отже, районні лікарні також передаватимуться на утримання сільських, селищних, міських рад.

Чи до кінця ми розуміємо, що передача лікарень в неспроможні ОТГ призве до більшого занепаду цих закладів", - прокоментував Олег Дуда.

Як відомо, 17 липня Верховна Рада України прийняла Постанову № 3650 «Про утворення та ліквідацію районів». Львівський район (з адміністративним центром у місті Львів) утворений у складі територій Бібрської міської, Великолюбінської селищної, Глинянської міської, Городоцької міської, Давидівської сільської, Добросинсько-Магерівської селищної, Жовківської міської, Жовтанецької сільської, Зимноводівської сільської, Кам’янка-Бузької міської, Комарнівської міської, Куликівської селищної, Львівської міської, Мурованської сільської, Новояричівської селищної, Оброшинської сільської, Перемишлянської міської, Підберізцівської сільської, Пустомитівської міської, Рава-Руської міської, Сокільницької сільської, Солонківської сільської, Щирецької селищної територіальних громад.