У Стрию відкрили виставку про історію родини Героя Небесної Сотні Андрія Корчака

У Стрию відкрили виставку про історію родини Героя Небесної Сотні Андрія Корчака

18.07.2022

Громада Стрийщини вшанувала пам'ять Героя Небесної Сотні Андрія Корчака. Він народився 18 липня 1964 року  у родині політв’язнів Богдана та Дарії Корчаків. Виховувався Андрій у релігійно-патріотичний сім’ї, яка проживала у Стрию. Загинув чоловік під час «Революції Гідності» у Маріїнському парку в Києві 18 лютого 2014 року. Указом Президента України Андрію Корчаку було присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

Сьогодні, 18 липня у Меморіальному комплексі "Борцям за волю України" Стрийського краєзнавчого музею "Верховина" відкрили виставку під назвою "З історії життя родини Корчаків". Заступниця керуючого справами Львівської обласної ради Мирослава Туркало акцентувала, що приклад Героїв Небесної Сотні мотивує до боротьби воїнів у боротьбі з російськими військами, які вторглися на українську землю.  

«Спочатку була Небесна Сотня, тепер ми маємо тисячі вбитих патріотичних українців. Кожен із них сміливо боровся, бо виховувався мужнім і незламним. Бо такими були, є і будуть українці завжди. Завдяки великому внутрішньому духові, міцній вірі і кожній родині наша нація непереможна. Ця виставка засвідчує нашу велику вдячність і вічну пам’ять про кожного Героя, про його батьків, дідів та прадідів», - наголосила Мирослава Туркало.  

За словами директора  музею Миколи Закусова, експозицію у Стрию планували розмістити раніше і дуже символічно, що реалізували проєкт до Дня народження земляка.   Автором виставки є старший науковий співробітник відділу Львівського історичного музею - Музей визвольної боротьби України Світлана Кочергіна.

«Коли я у 2018 році зустрілася з родиною Андрія і побачила раритетні речі, які вони зберігають, передаючи із покоління в покоління, то як історик була дуже вражена. Деякий час довелося працювати в архівах, щоб зібрати більше історичних фактів. Ми хочемо показати усім родинам Героїв, що пам’ятаємо тих, хто боровся за Україну, ми вдячні і бережемо пам’ять про кожного. Було б добре, щоб у різних громадах були виставки та навіть музеї в яких розповідалося б про цілі покоління українських патріотів», - розповіла Світлана Кочергіна.  

Сестра Андрія Корчака Ольга Соломаха зазначила, що  їхній дідусь був політв’язнем, потім мама й тато були запроторені до радянських тюрем, а у 2014 році брат продовжив їхню справу - боротьбу за незалежність України. Для виставки вирішили віддати найцінніші експонати.  

«На виставці представлені сімейні реліквії: рушники, вишиті сорочки, молитовники нашого дідуся Якова Боровика, який був священником. Представлена також унікальна книжка «Син України», видана у 1919 році. Її та іншу патріотичну літературу дідусь заховав в іконостасі церкви. Повернувшись із заслання він відкрив цей сховок. Також тюремна сорочка, сумочка та футляр нашої мами, з якими вона перебувала в ув’язненні», - розповіла Ольга Соломаха. Вона також подарувала відвідувачам виставки автобіографічне видання своєї матері Дарії Корчак «Побачене і пережите» та зазначила, що також мріє про те, аби речі, які розповідають про історію родини, історію України через призму поколінь, зберігалися у створеному спеціальному музеї.