У Радехівській громаді демонтували пам‘ятники радянським солдатам

У Радехівській громаді демонтували пам‘ятники радянським солдатам

09.05.2023

У межах процесу декомунізації в селах Сушно і Новий Витків Радехівської громади Червоноградського району сьогодні, 9 травня, демонтували два пам‘ятники радянським солдатам.

Про це повідомив представник обласної робочої групи з питань декомунізації, депутат Львівської обласної ради Захар Миляник.

«Один із двох об’єктів – фігури якихось двох «альошок», які обіймалися.

Загалом на Червоноградщині досі залишаються щонайменше 45 радянських обʼєктів.

Роботи ще дуже багато. Але сьогодні отримали запевнення від громад, що найближчим часом більшість із обʼєктів, які підлягають декомунізації, будуть демонтовані.

До слова, жодного радянського памʼятника на своїй території сьогодні вже не має єдина в Червоноградському районі – Белзька громада.

Дякуємо активним свідомим громадам!

Плануємо цьогоріч завершити процес декомунізації у Львівській області», - розповів Захар Миляник.

У селі Новий Витків до роботи групи з питань декомунізації долучився депутат обласної ради Леонід Цибуля.

Демонтаж пам'ятників-символів радянського режиму відбувається на підставі рішення Львівської обласної ради від 20 вересня 2022 року про завершення декомунізації та деколонізації на території Львівської області. Документ рекомендує територіальним громадам демонтувати усі пам’ятники, пам’ятні знаки, меморіали, які символізують тоталітарний окупаційний режим.

Процесом декомунізації в області займається робоча група з питань декомунізації області, до якої входять депутати обласної ради, громадські діячі, історики, військові та ветерани, управлінці ОВА. За даними інвентаризації, наразі на Львівщині є понад 160 памʼятників радянської доби.