У Львові вшанували пам'ять видатного громадського і політичного діяча, заступника голови Львівської облради 1 демократичного скликання Івана Геля

У Львові вшанували пам'ять видатного громадського і політичного діяча, заступника голови Львівської облради 1 демократичного скликання Івана Геля

17.07.2022

Цими вихідними у Львові відбулися заходи з відзначення 85-ї річниці від дня народження правозахисника, публіциста, учасника національно-визвольного і релігійного руху в Україні, видатного громадського і політичного діяча, заступника голови Львівської обласної ради 1 демократичного скликання Івана Геля.

На Личаківському цвинтарі керівництво обласної ради, побратими, рідні та близькі вшанували пам'ять Івана Геля на його могилі. Священики відслужили чин панахиди.

17 липня українському правозахиснику, дисиденту, публіцисту, політичному та релігійному діячу Івану Гелю мало б виповнитися 85 років. Він не дожив до цієї дати через важку хворобу, зароблену в ув’язненні та засланнях у радянських таборах. 
«Іван Гель прожив 18 років свого життя  в неволі, бо мав сильну віру в демократичні цінності та українську національну ідею. Він здолав всі випробування, гідно перейшов через радянське пекло і став одним з лідерів відновлення незалежності України, засновником Української гельсінської спілки та ініціатором виходу УГКЦ з підпілля», - зазначила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак.

Згадуючи свого побратима, Степан Давимука зауважив, що Іван Гель завжди брався за важкі завдання, йому доводилося працювати у дуже складні часи. «Ми завжди згадуємо його людські риси: він запам’ятався нам своєю незламністю, оптимізмом, добротою. Пам’ять про нього буде жити вічно, бо він передав естафету боротьби наступним поколінням», - зазначив Степан Давимука.  

Учора,  також в Соборі Св. Юра відбулася заупокійне богослужіння за Іваном Гелем.