У Львові попрощалися з письменницею Вікторією Амеліною  

У Львові попрощалися з письменницею Вікторією Амеліною  

05.07.2023

Сьогодні, 5 липня, у Львові попрощалися з уродженкою міста, письменницею та громадською діячкою, членкинею українського ПЕН-клубу, а також розслідувачкою російських злочинів 37-річною Вікторією Амеліною. Жінка загинула 1 липня 2023 року від влучання ракети типу “Іскандер” по центру міста Краматорськ.  

Поминальна панахида за загиблою відбулася у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла. Попрощатися з Вікторією Амеліною прийшли рідні, друзі та знайомі, громадські діячі й представники влади. 

Чин панахиди відправили священники під проводом Єпископа Курії Києво-Галицького Верховного Архієпископства Степана Суса. Останню шану загиблій віддав заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

“Убиваючи тих, хто володіє мистецтвом слова, наш ворог нищить світи. Бо слово творить, слово лікує і свідчить, слово рятує і воскрешає. І водночас слово і памʼять є нашою зброєю, яку не знищити. Щиро співчуваю рідним, близьким і колегам”, – зазначив Юрій Холод.

Вікторія Амеліна (01.01.1986-01.07.2023). Львів'янка, яка у шкільні роки переїхала до Канади, однак згодом повернулася в Україну. Здобула фах з комп'ютерних технологій у «Львівській політехніці», працювала у міжнародних технологічних компаніях.

Авторка книг “Синдром листопаду, або Homo Compatiens”, “Хтось, або Водяне Серце”, “Дім для Дома”, які публікувалися польською, чеською, німецькою, нідерландською та англійською мовами. Засновниця Нью-Йоркського літературного фестивалю (Донецька область). Лавреатка літературної Премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського.

З початком повномасштабного вторгнення документувала воєнні злочини на деокупованих територіях у складі української правозахисної організації "Truth Hounds" («Гончі за Правдою»). Саме Вікторія Амеліна знайшла щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка. У період війни розпочала роботу над власною англомовною книгою "War and Justice Diary: Looking at Women Looking at War".

У Вікторії Амеліної залишився 12-літній син. Поховали Вікторію Амеліну Личаківському кладовищі.