У Львівському історичному музеї відкрито виставку «Реставрація ікон Модеста Сосенка зі Славська»

У Львівському історичному музеї відкрито виставку «Реставрація ікон Модеста Сосенка зі Славська»

23.07.2021

23 липня у комунальному закладі Львівської обласної ради – Львівський історичний музей відкрито виставку, експонатами якої є відреставровані роботи Модеста Сосенка, а також стенди та світлини з яких можна відчути історичну цінність ікон, процеси їх обстеження і реставрації.

Іконостас із церкви Успіння Пресвятої Богородиці смт Славська створений у 1910-тих роках. Науковці зауважують, що не вдалося зберегти весь іконостас, його фрагменти в минулому було непрофесійно замальовано фарбами, які роками приховували та нищили авторський живопис Модеста Сосенка.

За реставрацію взявся колектив Львівській філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України. Роботи тривають впродовж двох років. Організаційно та фінансово реставрацію іконостасу підтримують активні мешканці та місцева влада Славської територіальної громади.

«Сосенко працював з відтінками, умів дуже тонко передати форми. На жаль, оригінальний шар полотен був доволі знищений. Тому для реставраторів відновлення його робіт стало складним і водночас дуже цікавим процесом», - розповіла завідувачка відділу науково-дослідної реставрації філії Національного науково-дослідного реставраційного центру Мирослава Білецька-Зварич.

Директор Львівського історичного музею Роман Чмелик зазначив, що деякі з представлених ікон ще в процесі відновлення, адже побачивши їх відвідувачі зможуть зрозуміти, як рятують цінні мистецькі експонати.

«Модест Сосенко був непересічним художником, отримав освіту закордоном і був надзвичайно різноманітним у своїй творчості. На виставці відвідувачі зможуть пізнати його талант у сакральному мистецтві», - зазначив Роман Чмелик.

«Ми демонструємо результат праці колективу львівських реставраторів. Нас запросили мешканці Сколівської громади, які прекрасно розуміють цінність мистецтва, вони знайшли фінанси, забезпечили нас необхідними матеріалами. Спільними зусиллями ми зможемо до кінця року завершити роботи. Можливо ці твори сакрального мистецтва стануть стимулом до створення нового музею на території громади», - наголосив завідувач Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру Тарас Откович.

Організатор виставки – Львівська філія Національного науково-дослідного реставраційного центру України за сприяння Львівського історичного музею та адміністрації Славської територіальної громади.

Виставка експонуватиметься до кінця серпня цього року.

Адміністрація Львівського історичного музею запрошує відвідувачів.

Адреса: Кам'яниця Корнякта, пл. Ринок, 6, III поверх.