У Дрогобичі відбувся показ документально-публіцистичного фільму «Вітер зі Сходу» та нагородження діячів культури

У Дрогобичі відбувся показ документально-публіцистичного фільму «Вітер зі Сходу» та нагородження діячів культури

28.09.2022

Члени комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської обласної ради 27 вересня провели виїзне засідання у Дрогобичі. Зокрема депутати відвідали комунальний заклад Львівської обласної ради "Львівський обласний академічний музично-драматичний театр імені Юрія Дрогобича».

Також у Народному домі  ім. Івана Франка з нагоди 931 річниці з часу заснування Дрогобича та 600 річчя з надання місту Магдебурзького права, депутати вручили грамоти Львівської обласної ради директору, художньому керівнику КЗ ЛОР «Львівський академічний обласний музично-драматичний театр ім. Юрія Дрогобича» Миколі Гнатенку, директору КЗ ЛОР «Адміністрація історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Богдану Лазораку, керівнику відділу культури, мистецтв та роботи з освітніми установами управління культури та розвитку туризму Дрогобицької міської ради Лесі Татарській.

Також члени комісії відвідали вечірній показ документально-публіцистичного фільму «Вітер зі Сходу». Про історію створення фільму розповіли акторки Ада Роговцева, Світлана Орліченко та режисерка Катерина Степанкова. Головними героями фільму стали родини Роговцевої та Степанкових, що завдяки накопиченому за сім років відеоматеріалу, розповіли про побачену війну. Катерина Степанкова наголосила, що чоловіки із творчого колективу, який працював над фільмом, із перших днів повномасштабного вторгнення пішли захищати Україну, зокрема її син був оператором постановником стрічки, а зараз воює на бахмутському напрямку.

«Вітер зі Сходу» - це робота небайдужих людей. Стрічка створена у 19 році та довгий час ми її доопрацьовували. У фільмі використані кадри з поїздок Ади Роговцевої на передову, на схід України», - розповіла Катерина Степанкова. - В основі літературного сценарію уривки творів Довженка та сучасна українська поезія Олени Степової, Юрка Іздрика, Любові Якимчук, Катерини Бабкіної».

Голова депутатської комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Святослав Шеремета подякував митцям за їхню роботу та боротьбу на українському культурному фронті.

«Переживаючи війну, ще з більшими зусиллями ми усі разом тепер будемо працювати, заради перемоги української культури, утвердження української історії, заради нашої держави» - наголосив Святослав Шеремета.

Герой України Ада Роговцева зазначила, що їй доводиться переживати війну не вперше: «минулу війну я пройшла дитиною, дорослішала відчуваючи воєнне і повоєнне горе людей, а зараз переживаю війну на моїй землі вдруге. Я проживаю своє життя співчуваючи, аналізуючи та люблячи людей. Бо усі ми свої, а війна нас ще міцніше об’єднала. І кожного разу саме наша українська кров нам підказує як вчинити. Від себе скажу, що коли довго живеш на світі, то усіх навколо сприймаєш як своїх та рідних. Кожен камінчик, дерево, людина для мене як рідня. Це моє відчуття. Моє серце б’ється в унісон з кожною людиною, яка любить Україну і віддана їй».