У Домі Франка відбувся майстер-клас з мистецтва каліграфії

У Домі Франка відбувся майстер-клас з мистецтва каліграфії

01.09.2023

У Домі Франка на затишній «Галявині Лиса Микити» музейниці і гості музею зібралися разом, щоб спробувати свої сили в мистецтві каліграфії.

Проводила майстер-клас каліграфка, засновниця Майстерня каліграфії Monkey ART Людмила Гжебовська.

Авторка воркшопу підготувала кожному учаснику робочі зошиті, зшиті (і вишиті) власноруч, щоб теоретична частина заходу відбувалась більш інтерактивно. Пані Людмила розповіла про історію каліграфії, чим вона відрізняється від чистописання, яке вивчали у школі, про традиційний український скоропис, якого навчає каліграфка, а ще разом аналізували почерк Івана Франка у різні періоди його життя. 

Перш ніж перейти безпосередньо до самостійного писання, учасники майстер-класу ознайомилися з інструментами для каліграфії та технічними особливостями писання. Після чого взяли в руки гострі пера і пензлики — і почали творити. Кожен зміг повправлятися в написанні окремих елементів письма, абетки, а також цитати з Франкового «Човна» — на свій розсуд і бачення. 

«У каліграфії має бути зручно все!» — наголосила пані Людмила, і це справді дуже схоже на арт-терапію, коли сидиш за столом максимально розслаблено, проте зосереджено, думаєш лише про письмо, слухаєш рипіння пера і своє серце. «Каліграфія — це про свободу, а не правила.  Творіть так, як підказує ваша душа». Така особливо потрібна магія в наш час.