У День захисників та захисниць України дві сотні крутян-новобранців склали урочисту присягу

У День захисників та захисниць України дві сотні крутян-новобранців склали урочисту присягу

01.10.2023

У комунальному закладі Львівської обласної ради "Ліцей імені Героїв Крут", у День захисників та захисниць України й на свято Покрови Пресвятої Богородиці, відбулися урочисті заходи з нагоди складання присяги першокурсниками навчального закладу.

Урочистості відбулися за участі батьків ліцеїстів та запрошених гостей закладу. Підрозділи ліцеїстів вишикувались на плацу навчального закладу. О 9.00 разом з усією Україною, під час загальнонаціональної хвилини мовчання, присутні вшанували загиблих внаслідок російського вторгнення захисників і захисниць України.

Учасники заходу спільно виконали Гімн України, на плац було внесено прапор ліцею. З вітальним словом до учнів звернувся начальник ліцею, полковник Юрій Гусар.

“Сьогодні у нашому строю 450 крутян. Більшість із них поступили під час повномасштабної війни. Ці юнаки знають, що таке повітряні тривоги, обстріли, війна. На жаль, багато з них зіткнулися з цією війною надто близько. Але вони прийняли рішення вдягнути однострій, розпочали своє навчання і підготовку до майбутніх перемог. Ці ліцеїсти визначилися з місцем у військовому строю. І тому мої слова подяки тим, хто зробив цей важливий крок у житті”, – зазначив Юрій Гусар. Начальник ліцею подякував за підтримку польським і литовським партнерам ліцею.

В урочистій атмосфері ліцеїсти склали присягу. У 2023 році до Львівського ліцею імені Героїв Крут поступили 224 ліцеїсти. Батьки майже чверті новобранців проходять військову службу в Збройних Силах України або в силових структурах.

Від імені Львівської обласної ради новобранців привітав в.о. голови ЛОР Юрій Холод. “Я з гордістю стою тут і мене дуже тішить, що Львівська обласна рада є засновником цього закладу. Найбільше мене тішить, коли я дивлюся на вас, що Україна є, була і буде, – зазначив Юрій Холод. – Складаючи сьогодні присягу на вірність Україні, кожен з вас зробив свідомий вибір захищати нашу державу, відстоювати незалежність і суверенність країни. Сьогодні ви розумієте, що вам є на кого рівнятися. Бо сотні хлопців і дівчат зі зброєю тримають небо над усією Європою, тримають нашу українську незалежну велику суверенну державу”.

Ліцеїстів привітали закордонні гості – керівники Головної військової середньої школи “Гусар” у Вроцлаві Мачей Ожел та Кадетського ліцею імені генерала Повіласа Плехавічуса у Каунасі Річардас Жилайтіс.

“Кадети, які прийняли присягу, запам'ятають цей день на все життя. Це урочистий момент, коли повага до моменту тісно пов'язана з радістю. Для вас, дорога молоде, цей день настав і я переконаний, що ви ніколи його не забудете. Ця присяга – це не лише урочистий момент. Це також обов'язки, які ви берете на себе: вчитися, бути товариськими, підтримувати добрі зв'язки з оточуючими. Пам'ятайте, що ви присягнули не лише батькам і директору, ви в першу чергу присягнули Батьківщині і самим собі”, – зазначив Мачей Ожел.

“Сьогодні на плацу стоїть майбутнє України. Це військові командири, міністри, і може навіть президенти. Ви запитаєте, звідки я це знаю? Ми це перевірили. Бути кадетом-ліцеїстом – це серйозний вибір, а бути крутянином це виклик для вас усіх. Ви зробили цей крок. Ідіть вперед і ні кроку назад. Ліцеїсти, знайте, що ви не одні. З вами вчителі з дуже великим серцем. Невтомні офіцери-вихователі і ми, представники ліцею імені генерала Повіласа Плехавічуса – це ваші друзі і партнери. У нас попереду багато спільної роботи. Щоби бути сильними і ворог знав це і бачив”, – підкреслив Річардас Жилайтіс. Литовський гість вручив начальнику ліцею Юрію Гусару почесну медаль за зусилля у боротьбі за свободу.

Благословив ліцеїстів настоятель Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла у Львові, очільник місії “Центр Військового капеланства” Львівської Архиєпархії УГКЦ Тарас Михальчук. Завершилися урочистості спільним виконанням маршу нової української армії у супроводі військового оркестру та проходження підрозділів ліцею урочистим маршем.